Dettmann EBT:n kausistartissa: Uteliaisuuden herättäminen on tärkeää

20.9.2012

Viikko sitten paikan EM-lopputurnaukseen varmistaneen Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann vieraili tiistaina 18.9 EBT:n valmentajien kausistartissa. Henkka toimii myös Suomen Koripalloliiton valmennuksen johtajana ja hänen johdollaan valmentajamme kävivät mielenkiintoista ja filosofista keskustelua juniorivalmennuksesta.

Henkan viesti seuravalmentajille oli ytimekäs:" Arvostakaa omaa tekemistänne. Kaikkea et voi tehdä. Se mitä teet, tee se mahdollisimman hyvin. Koripallo on hieno laji ja tässä tulee epäonnistumisia enemmän kuin onnistumisia. Laji vaatii keskittymistä ja yhdessä harjoittelemista. Kaikki valmennuksesta ja opetuksesta tietävät henkilöt ymmärtävät että tämä on arvokas asia", Henkka muistutti koripallon ansaitsemasta arvostuksesta.

Dettmannin mukaan valmentajan tulee olla innostava ja hän tulee osata luoda positiivinen ilmapiiri. On tärkeää kohdata pelaajia henkilökohtaisesti riittävän usein. Jo esimerkiksi se, että valmentaja välillä kysyy pelaajalta treenien jälkeen, että miten tänään meni, on tärkeää.


Omatoiminen harjoittelu on erittäin tärkeää

 

Kaikki alan tutkimukset osoittavat, että pelaajat, jotka ovat kehittyneet hyviksi, ovat tehneet itsensä hyviksi omalla ajalla. Pelkät joukkueharjoitukset eivät riitä. Henkan mukaan juniorivalmentajan tulee innostaa pelaajia omaehtoiseen tekemiseen."Junioripelaajan tulisi harjoitella viikossa yhtä monta tuntia kuin on ikävuosia. Innostakaa eniten niitä, joilla on paljon potentiaalia. Jos jollakin pelaajalla on paremmat edellytykset pärjätä lajissamme, hänelle tulee tehdä palvelus ja kertoa siitä", Dettmann kertoi.

"Pelaajia lajin parissa on vielä vähän ja heistä tulee pitää huolta. Olemme Koripalloliitossa käyneet paljon keskustelua laadun kehittämisestä ja määrän lisäämisestä. Päätimme joitain vuosia sitten, että ryhdymme kehittämään olemassa olevia pelaajia. Nyt olemme onnistuneet nostamaan ainakin jonkin verran laatua, joten on aika siirtyä kasvattamaan määrää. Koripallon kannalta olisi tärkeää, että tuplaisimme harrastajamäärät. Olennaista on, että valmennustoiminta on laadukasta ja innostavaa. Koriksen on keksittävä matalan kynnyksen juttuja, jotta saamme uusia harrastajia mukaan", Henkka visioi.

Henkka toivoi myös, että EBT onnistuisi kasvattamaan jäsenmääräänsä. Erityisen ilahtunut hän oli tiedosta, että EBT on laajentanut toimintaansa Kirkkonummelle ja Kauniaisiin.


Uteliaisuuden herättäminen
 

Henkan mukaan juniorivalmentajan tulisi herättää pelaajassa uteliaisuus, jotta pelaaja itse opettelisi asioita. Juniorivalmentajan tulee ruokkia ja kiittää, vaikka välillä menisikin päin seiniä. Myös mielikuvituksen kehittäminen on tärkeää.  Petteri Koponen on korostanut paljon mielikuvituksen tärkeyttä omassa kehittymisessään. Urheilu tarjoaa paljon mahdollisuuksia mielikuvituksen kehittämiseen. Valmentajan tulee osata antaa mielikuvia pelaajille. Myös kuvaa tulee hyödyntää mahdollisimman paljon, Dettmann kertoi.

 

Harjoittelussa pallo mahdollisimman paljon mukana

 

Henkan mukaan kaikista tärkeintä juniorivalmennuksessa on opettaa korintekotaitoa. "Korin tekeminen tuo juniorille parhaimman tyydytyksen. Lasten valmennuksessa tulisi erityisesti opettaa mikä on oikea ote pallosta. Ote tulee opetella jo nuorena, koska vanhana sitä on vaikea korjata. Kaikki tapahtuu rentouden kautta. Maajoukkueessakin moni pelaaja on kehittynyt esim. vapaaheitoissa, kun he ovat oppineet rentoutumaan juuri ennen heittoa", Dettmann kertoi.

Henkan mukaan nykykoripallossa nopeus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Pelaajista tulisi kehittää nopeita. Myös pelipaikkaan erikoistumisesta käytiin keskustelua ja se on maajoukkueen päävalmentajan mukaan vaikea kysymys. Henkan mukaan kannattaa jaksaa malttaa ja opettaa perustaitoja mahdollisimman kauan." Itse näen, että koripallossa on vain kaksi pelipaikkaa. Ensimmäinen on pelaaminen kasvot vasten koria ja toinen on pelaaminen selkä vasten koria. Ensimmäisen kaikkien tulisi oppia. Toista, joka on se vaikeampi pelipaikka, tulisi opettaa niille, joilla on pelipaikalle sopivat ominaisuudet kunnossa. Selkä kohti koria pelattaessa pitää olla valmis ottamaan kipua ja kaikki eivät sitä kestä", Dettmann kertoi.

Tilaisuuden lopuksi puhuttiin myös henkisestä valmennuksesta. Henkan mukaan keskustelu henkisen valmennusta on täysin hakoteillä "Henkinen valmennus on toisesta ihmisestä välittämistä. Se ihmiskäsitys, jolla olemme liikenteessä, ratkaisee miten toimimme. Kohtaamisissa kannattaa miettiä miltä toisesta tuntuu ja muistaa, että kohtelisi muita niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Itseluottamuksen osalta tulee muistaa, että onnellisuus riippuu odotusten ja mahdollisuuksien suhteesta", Dettmann päätti persoonalliseen tyylinsä.

 

EBT onnittelee Henrik Dettmannia ja miesten koripallomaajoukkuetta upeista EM-karsinnoista ja kiittää vierailusta EBT:n valmentajien kausistartissa.