EBT:n A-tytöille selvä SM-voitto HyPosta

24.11.2012

Julia Lehtimäki haastaa HyPon Nora Maxhunin
Natalia Bhebhe oli pitkästä aikaa mukana menossa
Helena Sivulan tehot olivat huippuluokkaa

EBT:n A-tytöt lähtivät lauantaina Hyvinkäällä HyPoa vastaan pelattuun SM-sarjaotteluun odottavissa tunnelmissa. Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli päättynyt EBT:n niukimpaan mahdolliseen voittoon. Tähän kohtaamiseen kumpikin joukkue tuli erilaisella rosterilla. HyPo juoksutti kentälle vain seitsemän pelaajan kapean, mutta laadukkaan kokoonpanon. Lisäksi Hyvinkään upean kotisalin kentällä on espoolaisiin koulusaleihin tottuneille tilaa kuin Tuurin kyläkaupassa, joten alkuasetelma otteluun oli erittäin mielenkiintoinen.

Ensimmäisellä neljänneksellä kumpikin joukkue pelasi tunnustelevasti, eikä merkittävää eroa joukkueiden välille syntynyt. Kotijoukkue teki jaksolla 16 pistettä ja moni niistä syntyi pallonriiston ja nopean hyökkäyksen tuloksena. EBT pysyi 13 pisteellään tuntumassa. Liekö syynä ollut vaikeus tottua vieraan salin huikeisiin mittasuhteisiin, mutta joukkueen osumatarkkuus ensimmäisellä jaksolla oli heikko.

Katsomoon ei kuulunut, millaisia ohjeita valmentaja-Niko ensimmäisellä lyhyellä tauolla tytöille antoi, mutta toiseen jaksoon EBT otti varsinaisen salama-alun. Ensin rinnalle ja sitten nopeasti ohi, kotijoukkueen ihmetellessä uutta tempoa. EBT:n hyökkäysvalikoimaan tuli kaivattua monipuolisuutta ja pallo alkoi päätyä koriin sekä maalilta että kolmoskaaren takaa. Ilmeisesti EBT:n tytöt alkoivat myös tottua kenttään ja huomata, että HyPo:n paikkapuolustuksesta löytyi saumoja. Jakson lopulla EBT:lle osui huono vaihe, jolloin  kotijoukkue pääsi iskemään pallonriistoista ja huonoista syötöistä nopeita hyökkäyksiä. Aivan jakson lopussa eroa saatiin kuitenkin kasvatettua ja pitkälle tauolle lähdettiin EBT:n 29-40 johdossa. 

Kolmannen jakson alkuun osui yksi ottelun kulminaatiopisteistä. Kotijoukkueen rosteri oheni entisestään, kun vahvaa peliä pelannut Fanny Kilpinen sai nopeassa tahdissa virhetilin täyteen. EBT jatkoi toimivaksi havaitsemallaan linjalla ja kasvatti johtoaan tasaisesti. Viimeiselle tauolle lähdettäessä EBT oli kirinyt turvalliseen 20 pisteen johtoon 52-72. 

Viimeinen jakso jatkoi tutulla ilmeellä. EBT hyökkäsi monipuolisesti paikkapuolustusta vastaan ja HyPo rankaisi nopeilla juoksuilla. HyPon parivaljakko Nora Maxhuni (30 pistettä) ja Veera Kesänen (13 syöttöä) kannatteli kotijoukkuetta viimeisellä jaksolla, mutta EBT kasvatti vääjäämättä johdon lähes 30 pisteeseen. Lopputulos Hyvinkäällä oli EBT hyväksi selkein numeroin 68-99. 

”Tämä oli kauden tähänastisista peleistä taktisesti tärkein”, totesi päävalmentaja Niko Hellman ottelun jälkeen. ”Tytöt olivat selvästi oivaltaneet harjoiteltuja asioita ja toteuttivat tässä pelissä onnistuneesti joukkueen taktiikkaa paikkapuolustusta vastaan. Olemme pärjänneet miespuolustusta vastaan hyvin, mutta paikkaa vastaan olemme olleet liiaksi kaukoheittojen varassa”, Niko jatkoi.

EBT:n monipuolisemman hyökkäystaktiikan teho näkyy myös ottelutilastossa. EBT teki 30 pistettä kolmen pisteen heitoilla ja 58 pistettä kahden pisteen heitoilla, minkä lisäksi tytöt pääsivät yrittämään vapaaheittoviivalta 18 kertaa. Henkilökohtaisista tilastoista voi nostaa esiin Niinan (17 pistettä/9 levypalloa), Helenan (16p/13l), Julian (14p) ja Anniinan (12p/7l). Koko joukkueen onnistumisesta kertoo se, että kaikki tytöt saivat merkinnän pistesarakkeeseen.

Voiton jälkeen EBT on A-tyttöjen SM-sarjassa neljäntenä kymmenellä pisteellä.