A-tytöillä ja naisilla vaikea viikonloppu lännessä

28.1.2013

Inari Syrjänen (keskellä) ja Helena Sivula tekivät huikeat lukemat AT SM-sarjaottelussa Turussa
Jenni Järvi napsi Forssassa eniten levypalloja
Maria Koskinen pussitti divariottelussa 12 pistettä

A-tyttöjen joukkue taustoineen suuntasi lauantaina toiveikkaina Turkuun SM-sarjan otteluun Turun Rientoa vastaan. Riento oli ottelun enemmän pelanneena seuraavalla sijalla EBT:n takana ja syksyllä EBT oli voittanut tiukan väännön jälkeen kotipelinsä 65-62. Sunnuntain N-ykkösdivisioonan peliin Forssaan lähdettiin vieläkin optimistisimmissa tunnelmissa. FoKoPo oli kaatunut syksyllä Espoonlahdessa selvästi 86-55 ja forssalaiset pitivät perää sarjassa.

A-tyttöjen SM-sarja lauantaina Turussa

EBTn A-tytöt suuntasivat lauantaina toiveikkaina Turkuun SM-sarjan otteluun Turun Rientoa vastaan. Riento oli ottelun enemmän pelanneena seuraavalla sijalla EBT:n takana ja syksyllä EBT oli voittanut kotipelin tiukan väännön jälkeen 65-62.

Ensimmäisellä jaksolla toiveikkuudelle olikin katetta. Varsinkin Inarin käsi oli valkohehkuisen kuuma ja kolmoset putoilivat tarkasti. Lähes yhtä tarkkaa oli tuomarilinja, joka tosin keskittyi erityisesti pelipaitojen asetteluun. Lyhyen miespuolustuskokeilun jälkeen kotijoukkue vaihtoi paikkapuolustukseen, mutta siitä huolimatta avausjakso kirjattiin espoolaisille 11-24.

Toisella jaksolla EBT siirtyi enemmän korin alle kotijoukkueen paikkaa vastaan. Muuten pelille oli ominaista molemminpuolinen sählääminen: menetyksiä, huonoja syöttöjä, viivarikkoja, askelia ja muita perusvirheitä. Kaksi minuuttia ennen jakson loppua Turku pääsi jo kahden pisteen päähän, mutta pitkälle tauolle siirryttiin EBT:n johdossa 33-38.

Koripallo on peli, jossa tilanteet vaihtuvat nopeasti. EBT nykäisi kolmannen jakson alkuun salamarunin ja tilanne oli hetkessä 35-47. Jos jakson alussa EBT:lle onnistui kaikki ja Turulle ei mikään, niin jakson lopussa tilanne kääntyi päälaelleen. Puolivälissä tilanne oli tasan ja viimeiselle tauolle lähdettiin kotijoukkueen kahden pisteen johdossa.

Viimeinen jakso osoitti konkreettisesti, että ottelun voittaa joukkue, jolla on loppusummerin soidessa enemmän pisteitä. EBT oli pelin aikana parhaimmillaan 16 pisteen johdossa, mutta Riento väänsi tasaisen varmasti voiton itselleen. Pelin kulkua kuvaa hyvin se, että kotijoukkue teki kolmen sekunnin alueelta yhteensä 50 pistettä ja EBT 30. Turkulaisia pääsi vapaaheittoviivalle seitsemän pelaajaa ja vierailijoita vain neljä. Kotijoukkue hyödynsi ylivoimaiset senttinsä tehokkaasti korin alla molemmissa päissä, eikä väsynyt EBT löytänyt aseita sen paremmin läheltä kuin kaukaakaan.

Lopputulos Turussa kotijoukkueelle 80-70. EBT:n pisteistä vastasivat lähinnä Inari (29 p/5s) ja Helena (20p/11l), Riinan tarkka kolmoskäsi tuotti yhdeksän pistettä.

Inari Syrjänen 29/4/5s/3r, Helena Sivula 20/11/6r, Riina Salo 9/3, Anniina
Tuomela 6/3, Anni Laurikainen 2/4, Julia Lehtimäki 2/3/2s, Silja Viitala
2/1, Niina Mattila 0/7, Natalia Bhebhe 0/3

 

Naisten I divisioona sunnuntaina Forssassa

Sunnuntain Forssa-peliin lähdettiin vieläkin optimistisimmissa tunnelmissa. FoKoPo oli kaatunut syksyllä Espoonlahdessa selvästi 86-55 ja forssalaiset pitivät perää sarjassa.

Ottelun alusta asti oli kuitenkin selvää, että ennakkoasetelmilla ei ollut mitään merkitystä. Hyökkäykset vyöryivät vauhdilla päästä päähän. Peli oli molemmin puolin siistiä, virheitä kirjattiin kotijoukkueelle neljä ja vierailijoille kolme. Ensimmäiselle tauolle lähdettiin tilanteessa 14-16.

Toisella jaksolla alkoivat näkyä EBT:n ongelmat. Puolustuksessa ei löytynyt jalkoja ja avut tulivat tilanteisiin liian myöhään. FoKoPon keskiarvo sarjassa on vain 53,9 pistettä ottelua kohti, kun EBT on tehnyt peleissä keskimäärin 69,4 pistettä. Tänään heittopaikkoja avautui liikaa ja kotijoukkue hyödynsi ne tehokkaasti. Vastaavasti toisessa päässä EBT:n hyökkäykset hyytyivät ja liian usein päädyttiin vaikeisiin ratkaisuihin. EBT:n aikalisäkään ei auttanut korjaamaan tilannetta ja ottelun puolivälissä kotijoukkue oli nykäissyt seitsemän pisteen johdon (37-30).

Pitkä tauko ei avannut EBT:n lukkoja kummassakaan päässä. Puolustus oli edelleen liian passiivista, eikä pallolliselle pelaajalle saatu tarpeeksi painetta. Hyökkäyspäässäkään ei löytynyt jalkoja ja kotijoukkue ehti ryhmittää puolustuksensa ennen ratkaisuyritystä. FoKoPo voitti jakson vain kahdella pisteellä (13-11), mutta hallitsi pelitapahtumia. Kolmas jakso päättyi tilanteessa 50-41.

Viimeinenkään jakso ei tuonut peliin muutosta. FoKoPo eteni vääjäämättömästi kohti kotivoittoa ja vierailijajoukkue roikkui perässä. Jakson puolessa välissä EBT oli tappiolla 61-49, mutta johti virheissä 4-0. Peli ei ratkennut tuomarilinjaan, mutta kummallisesti jälleen kerran kotijoukkue alkoi saada virheitä vasta siinä vaiheessa, kun peli oli käytännössä jo ratkennut. Lopputulos 77-58 ei jättänyt jossiteltavaa, EBT oli alakynnessä lähes koko pelin ajan.

”Puolustustapamme on aktiivinen ja aggressiivinen”, totesi päävalmentaja Niko Hellman pelin jälkeen. ”Se edellyttää, että jokainen pelaaja sitoutuu siihen 100 prosenttisesti, tänään saimme irti vain 80 prosenttia. Puolustuksemme ei ollut oikein missään vaiheessa kontrollissa”, Niko jatkoi.

EBT:n pisteet jakautuivat sunnuntaina tasaisesti, mutta vain Maria Koskinen pääsi yli kymmenen (12).

Maria Koskinen 12/5, Niina Mattila 9/2/2r, Riina Salo 8/0/2r, Helena Sivula
7/6/2s, Inari Syrjänen 6/2, Jenni Järvi 4/7, Heini Hakasalo 4/2/3s, Saara
Silvennoinen 4/4, Anniina Tuomela 2/4/2r, Lotta Vesiluoma 2/0