Niko Hellman luotsaamaan EBT:n naiset kohti SM-sarjaa

3.4.2013

Maria Koskinen korkeuksissa
Niko Hellman ja Anu Hausen
Scania Cup 2013 palkintopotretti

EBT on käynnistänyt kolmivuotisen projektin, jonka tavoitteena on nostaa naisten joukkue pelaamaan SM-sarjassa kaudella 2015-16. Tavoitteen saavuttaminen vaatii onnistumista kaikilla rintamilla niin valmennuksen, pelaajien, joukkueen ja taustaorganisaation kehittämisessä kuin varainhankinnassa.

”EBT:stä on 20 vuodessa kehittynyt Suomen neljänneksi suurin koripalloseura, jonka tavoitteena lähivuosina on kehittyä maamme laadukkaimmaksi alan seuraksi. Laatu tarkoittaa tapauksessamme mm. arvopohjaista toimintaa, osaavaa ja ammattitaitoista valmennusta, toimivaa seuraorganisaatiota, kilpailullista menestystä myös korkeimmilla tasoilla sekä pelaajille mahdollisuutta kasvaa ja kehittyä myös juniori-iän jälkeen.

Osana näitä tavoitteita EBT tulee tavoittelemaan sarjapaikkaa naisten SM-sarjassa. EBT:läiseen tapaan tarjoamme junioripelaajille mahdollisuuden kasvupolkuun oman seuran sisällä ja haastamme sekä itsemme että muut nostamalla oman toimintamme tasoa ja luottamalla seuramme kehittyviin resursseihin.

Olen erittäin ylpeä kunnianhimosta ja innostuksesta, jota projektia käynnistävät henkilöt osoittavat! Tavoitteen toteutuminen edellyttää pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä ja me, jos ketkä, tähän yhdessä pystymme!”, toteaa seuran puheenjohtaja Peter Åhman.

 

Niko Hellman jatkaa naisten ja A-tyttöjen päävalmentajana

Seura on tehnyt 2+2-vuotisen sopimuksen naisten ja A-tyttöjen valmennuksesta Niko Hellmanin kanssa, joka on tällä kaudella onnistunut selkeästi nostamaan sekä naisten että A-tyttöjen joukkueiden suoritusta. Naiset pystyivät mm. kertaalleen päihittämään kaikki 1-divisioonan kolme parasta joukkuetta ja A-tytöt ovat, yli vuosikymmenen tauon jälkeen, raivanneet tiensä SM-sarjan välieriin.

”EBT:n tyttöpuoli tuottaa yhä enemmän nuorten maajoukkuetason pelaajia. A- ja B-tytöissä on erittäin laajasti pelaajapotentiaalia ja nuoremmissa ryhmissä tehdään hyvää työtä. Naisten/A-tyttöjen edustusjoukkueesta ja B-tytöistä löytyy yhteensä jo yli kymmenen pelaajaa, joiden lahjakkuus ja sitoutuminen kohtaavat siinä määrin, että on perusteltua odottaa heistä usean nousevan naisten SM-sarjatason pelaajiksi. Siten seurassamme on aika alkaa kehittää aikuistason joukkuerakennetta (SM-sarja ja I divisioona), jossa nämä pelaajat voivat tavoitella omaa potentiaaliaan, nimenomaan omassa seurassaan", kuvailee päävalmentaja Niko Hellman.

EBT:n seurajohtaja Päivi Mecklin on innoissaan alkavasta projektista."Tavoitteemme on nostaa laatua kaikessa toiminnassamme ja tämäkin hanke asettaa osaltaan vaatimuksia seuran kehittämiselle. Pääsarjoissa pelaaminen on toki raskasta taloudellisesti, mutta lisäksi se vaatii seuralta mittavia panostuksia joukkueiden toimintaympäristöön. Valmennus-, fysiikkavalmennus- ja fysioterapiaresurssien ja harjoitteluolosuhteiden on oltava korkealla tasolla."

Hankkeen promoottori Kirsi Eräkangas uskoo joukkueen kehittyvän SM-sarjatasolle, mutta varainhankintaan tavoitteen saavuttaminen voi kaatua. "Yksikään joukkue ei pelaa SM-sarjatasolla pelkin harrastelijavoimin. Tuolla tasolla vaaditaan ammattilaista koripalloilua ja se tuo merkittäviä menoeriä. Seuralla ei ole varoja tämän hankkeen loppuun saattamiseen, joten maaliin pääseminen vaatii aktiivisen taustatiimin tuen. Juniorien toimintamaksuilla tätä ei toteuteta; varainhankintaan tarvitaan rutkasti ideoita ja toimintaa!"

Pitkänlinjan EBT-läinen ja monivuotinen 99-97-ikäluokkien päävalmentaja Anu Hausen asettaa hankkeen laajempaan perspektiiviin: ”Naisten SM-sarjapaikkatavoite on B-tyttöjen näkökulmasta erityisen merkityksellinen. EBT:n B-tytöissä on useita lahjakkaita pelaajia, jotka voivat asettaa tavoitteekseen pelaamisen naisten SM-sarjassa, joka voi toimia myös väylänä Euroopan kentille. On tärkeää, että juniorit tulevat tietoiseksi projektista, joka mahdollistaa heille kehittymisen omassa seurassa huipputasolle asti. Tämä vaatii tahtoa, sitoutuneisuutta ja määrätietoista harjoittelua.

Itselläni on erittäin lämpimät muistot vastaavanlaisesta projektista EBT:ssä. Voitimme joukkueeni kanssa B- ja A-tyttöjen SM-mestaruudet. Harjoittelimme määrätietoisesti noustaksemme naisten SM-sarjaan.  Haimme pelikovuutta ja -taitavuutta naisten 1-divisoonassa. Erittäin hyvän yhteistyön, positiivisen ja kovan harjoittelun ansiosta pelasimme naisten Suomen Cupin finaalissa. Joukkueemme keski-ikä oli 17-vuotta. Voitimme hopeaa!

Tämän jälkeen nousimme 1-divisoonasta SM-sarjaan. Minulle oli kunnia osallistua määrätietoiseen projektiin, jossa edettiin väliportaittain kohti maalia. Pelaajana oli huikeaa olla osallisena toiminnassa, joka huipentui tavoitteen eli naisten SM-sarjapaikan saavuttamiseen. Erityisen hienoa oli kuulua joukkueeseen, jossa oli sitoutuneet valmentajat, huolehtivat taustajoukot ja hyvät joukkuekaverit. Huikea homma, hyvä EBT!”

Tiedotustilaisuus ja try-out joukkueeseen pyrkiville

Projektista järjestetään pelaajille, junioreille, heidän vanhemmilleen ja muille tukijoukoille suunnattu tiedostustilaisuus toukokuun aikana.  Joukkueen ensi kauden harjoittelu käynnistyy toukokuun puolessa välissä. Tuolloin järjestetään try-out –tilaisuus joukkueeseen pyrkiville.