A-tytöt SM-sarjaan

23.9.2013

B-ikäinen Anni Salonen debytoi hienosti A-tytöissä
Christel Vialénista (ylösheitossa) on tulossa Anniina Tuomelalle hyvä kaveri korinaluskahinoihin
Helena Sivula palasi loukkaantumisen jälkeen vahvana kentälle
Riina Salon heitot osuivat kohdalleen karsinnoissa

EBT osallistui A-tyttöjen SM-sarjakarsintaan kahdella joukkueella, kun B-tytöt olivat mukana kartuttamassa kokemusta ja hankkimassa pelikovuutta vanhempia joukkueita vastaan. Viiden joukkueen lohkossa A-tytöt selviytyivät kolmella voitolla SM-sarjaan.

EBT oli heti karsintojen ensimmäisessä ottelussaan ”pakkovoiton” edessä Raholan Pyrkivää vastaan. Vastustaja oli meille ennestään tuntemattomampi. Ensisilmäyksellä RaPy vaikutti pitkälle joukkueelle ja ottelun mittaan heidän pelinrakentajansakin osoittautui varsin taitavaksi peluriksi. 

EBT:n peli käynnistyi kuitenkin näyttävästi rullaavalla hyökkäyksellä ja ensimmäiset osumat merkittiin eduksemme. Puolustuspäässä EBT:llä oli isoja haasteita; 1-1 –tilanteita hävittiin, eikä apua osattu pyytää. Lisäksi vastustaja vei hyökkäyslevypalloja aivan liian usein. 18-vuotissynttäreitään viettäneen Riina Salon käsi oli onneksi kuumana; kolmenpisteen heitot upposivat kiitettävästi vähän heikommastakin tasapainosta. Lisäksi, edelleen toipumassa oleva, Helena Sivula toi apua korin alle. EBT kasvatti, puolustuspään haasteista huolimatta, johtoaan tasaisen tyylikkäästi johtaen puoliajalla luvuin 41:26.
 
Tauolla tapahtui jotain mystistä; toisella puoliajalla EBT:n korinteko hyytyi täysin ja ottelusta kehkeytyi varsinainen trilleri.  EBT sai koko toisella puoliajalla aikaiseksi vain 16 pistettä! RaPy kiilautui kori korilta jo rinnalle. Pari minuuttia ennen loppusummeria valmentaja Niko Hellman intoutui, katsomonkin kannustamana, opastamaan tuomaria teknisen virheen arvoisesti; vapaaheitot ja sivuraja vastustajalle kriittisessä paikassa! Tilanteesta kuitenkin selvittiin ja lopulta saatiin huokaista helpotuksesta Riina Salon upottaessa kaksi vapaaheittoa toisessa päässä kenttää. Viiden pisteen voitto, luvuin 57:52. Huh, hu, vieläkin syke nousee :)
 
Pisteiden tekijät: Riina Salo 15, Anniina Tuomela 13, Helena Sivula 10, Lotta Eräkangas 7, Lotta Vesiluoma ja Heidi Laukkanen 5, Natalia Bhebhe 2
 
Iltapäivän vastustaja oli Helsingin NMKY. Heillekään ei ollut varaa hävitä, mutta ennakolta vastus odotettiin aamuista helpommaksi. Namikan joukkue on nuori ja EBT:llä oli fyysinen ylivoima.
 
HNMKY tuli otteluun hyvällä sykkeellä ja se sukelsi tarmolla kaikkien pallojen perään. Hetken aikaa mentiin tasaisissa merkeissä, mutta vähitellen EBT meni menojaan johtaen puoliajalla 44:26. Toisella puoliajalle EBT vähän hölläsi ja, kun vastustajan hankalatkin veivaukset menivät sisään, niin eroa ei paljon tullut lisää. Voitto EBT:lle 83:61.
 
Ratkaisijoita EBT:stä löytyi koko joukkueen leveydeltä, mutta positiivisimman vaikutuksen teki vielä B-ikäinen Anni Salonen, joka pärjää korinaluskahinoissa vallan mainiosti.
 
Pisteiden tekijät: Helena Sivula 15, Lotta Eräkangas 14, Anni Salonen 13, Riina Salo 12, Christel Vialén ja Julia Lehtimäki 7, Lotta Vesiluoma 5, Anniina Tuomela ja Heidi Laukkanen 3, Anni Laurikainen  ja Natalia Bhebhe 2
 
Seuraavan aamun vastus oli WB/Capitals, joka perinteidensä mukaisesti on saanut houkuteltua mukaansa laajan joukon ikäluokan huippuja; maajoukkueista tuttuja pelureita riitti karsinnoissa menestyksellisesti kahteen joukkueeseen.  Ajoittaisia nukahduksia lukuun ottamatta EBT selviytyi haasteesta kohtuullisesti. Ensimmäisessä erässä EBT oli johdossa vielä 7 minuutin kohdalla, mutta hetkessä Capitals repäisi 11 pisteen johdon. Ottelu kesti lähes kaksi tuntia ja draamaa riitti. Kaksi tuomarin aikalisää tarvittiin, kun ensin tuomarin housuja piti kiinnitellä napin pudottua ja toisella kertaa tuomari loukkasi nilkkansa niin, ettei pystynyt jatkamaan ottelun tuomitsemista. Lisäksi Capsiläiset saivat virheitä – ja jonkun mielestä olisivat ansainneet saman verran lisää – niin, että tulostaulun vilkkumisesta herkempi olisi voinut saada migreenin. Kun Capitals vei 10 pisteellä nimiinsä myös kolmannen erän, niin voitto heille 49:69. WB/Capitalsia voittoon johdatteli mm. Ninni Salmi 31 pisteellä.
 
Pisteiden tekijät: Riina Salo 10, Heidi Laukkanen ja Lotta Eräkangas 8, Christel Vialén ja Anni Salonen 5, Kristiina Kourilehto 4, Helena Sivula 3, Lotta Vesiluoma, Kiia Larmala ja Julia Lehtimäki 2
 
Viimeisessä ottelussa vastakkain olivat EBT:n A ja B-tytöt. Seuran sisäinen taisto meni puolin ja toisin harjoittelun piikkiin, eikä siitä sen enempää kuin voitto A-tytöille 93:56.
 
B-tyttöjen ”alaikäisyydestä” huolimatta katsomoasiantuntijat yleisesti noteerasivat B-tytöt urheilulliseksi, lupaavaksi joukkueeksi! Helsingin Namikaa B-tytöt ahdistelivatkin tosissaan häviten vain 7 pistettä.
 
A-tyttöjen SM-sarjaan selviytyivät Catz, EBT, Honka, HyPo, JäNMKY, OrJy, ToPo, TuRi ja WB/Caps kahdella joukkueella. A-tyttöjen karsintojen suurin yllätys oli EHBT kutsusarjan voittajan, Tampereen Pyrinnön jääminen ulos SM-sarjasta. Samaisesta karsintalohkosta ulos mitalijahdista jäi myös EHBT kutsusarjan 6. PeKa.
 

Teksti: AT/Kirsi Eräkangas 

 

B-tytöt


EBT:n B-tytöt osallistuivat omana joukkueena A-tyttöjen valtakunnalliseen SM-karsintaan.

Avausotteluun WarttiBasketia vastaan tytöt tulivat suurella asenteella. Ennakkoluuloton taistelu piti numerot hyvin tasaisena aina puoliajalle asti. Toisella puoliajalla Wartin käänsi ottelun edukseen fyysisyydellä ja kokemuksella.

RaPy-peli alkoi jälleen tasaisissa merkeissä. Onnistunut viimeistely ja sitkeä puolustus tarjosivat jopa voiton mahdollisuutta EBT:lle. Luja asenne ja peräksiantamattomuus toivat toivottua tulosta ja vastustaja oli enemmän kuin helisemässä. Ottelun käänteeksi taisi nousta RaPyn valmennuksen raju ripitys omille pelaajilleen ja EBT:n epäonninen viimeistely. Joka tapaukseesa hyvä taistelu meiltä!

Namika-peli sisälsi kovaa vauhtia, paljon hienoja suorituksia, hyvää puolustusta ja upeita yksilösuorituksia. Etenkin Luostarisen Veeran komeat kolmeenpisteen heitot saivat ansaitut aplodit yleisöltä! Aivan loppuun asti eivät EBT:n voimat kuitenkaan riittäneet. Hieno ottelu taas!

Karsinnan viimeinen peli olikin sitten omia A-tyttöjä vastaan. Mukavasti päästä päähän vaihdellut rennonoloinen peli tarjosi useita hienoja henkilökohtaisia suorituksia. Kaikki pelaajat saivat mukavasti peliaikaa ja kokemusta.
 
Karsinta tarjosi B-tytöille hyviä, opettavaisia pelejä!
 
Ottelut
EBT 35:107 WB/Capitals II
EBT 46:69  RaPy 
EBT 56:63  Helsingin NMKY
EBT 56:93  Espoo Basket Team

Teksti: BT/Isto Kallio