Intohimona koripallo

20.10.2013

Helena Sivula upotti korin alta hyvällä prosentilla
Christel Vialen ja Elise Kleimola - tästä ei paljon AT SM-sarjassa syliväli kasva
Julia Lehtimäen come-back on tärkeä A-tyttöjen joukkueelle

A-tyttöjen SM-sarjan kauden kolmas kierros ja EBT:n entourage suuntasi kauniina lokakuun lauantaina Järvenpäähän. Kauden saldo tähän mennessä yksi rökäletappio ja yksi niukka voitto. Ennakkotunnelmissa oli lievää jännitystä. JäNMKY olisi periaatteessa voitettavissa, mutta saako EBT jalat liikkeelle puolustuksessa, onko kolmannen jakson alku jälleen kerran vaikea, osuvatko kolkit?

Pelin alku oli tunnustelevaa puolin ja toisin. Suurin osa ensimmäisestä jaksosta mentiin tasapisteissä. JäNMKY nykäisi edun ja EBT kiri tasoihin. Muutaman kerran nähtiin hölmistyneitä katseita sekä kentällä että katsomossa. ”Mitä – oliko tossa joku virhe muka?” Ottelun tuominneet ”The Fabulous Thaqi Brothers” Bashkim ja Getoar olivat päättäneet ottaa pelin näppeihinsä heti alusta. Linja oli ehkä vähän tiukempi, kuin yleensä A-tyttöjen peleissä, mutta se oli selkeä ja tasapuolinen. Ensimmäiselle lyhyelle tauolle mentiin kotijoukkueen 16-12 johdossa. Ero ei ollut ratkaiseva, mutta oliko ilmassa jälleen kerran aineksia vaikeaan otteluun?

Toisen jakson alku näytti jo paremmalta, kun Riina Salo upotti kolkin ja ero kaventui yhteen pisteeseen. Niinpä - vain näytti, koska JäNMKY teki seuraavat pisteet. Kotijoukkueen johto venähti parhaimmillaan seitsemään pisteeseen. Jakso oli sekavaa pelailua kummaltakin joukkueelta. Niin sekavaa, ettei pelitapahtumien tilastointikaan pysynyt perässä. Koripallon hienous (tai hirveys, riippuu kummalta kysyy) nähtiin toisen jakson lopulla. Jotain selittämätöntä tapahtui ja peli kääntyi EBT:lle. Kavennus, tasoihin ja pisteen johtoon 28-29, kun pitkä tauko alkoi.

Kolmannen jakson alku on monesti ollut EBT:lle vaikea, mutta tällä kertaa tytöt jatkoivat siitä, mihin toinen jakso päättyi. EBT siirtyi johtoon, eikä luopunut siitä enää koko ottelun aikana. Onnistumiset vapauttivat itseluottamuksen, viisikon kemia kentällä toimi ja pallo pomppi korirenkaan oikealle puolelle. EBT vei jakson seitsemällä pisteellä ja kolmannen jakson lopussa tilanne oli 43-51.

Yhdeksän sekuntia neljättä jaksoa pelattu ja Riina kolkittaa, kasvattaen eron yli 10 pisteeseen. EBT pysyi jakson edetessä johdossa, mutta järvenpääläiset saivat kurottua eroa kiinni. Paine kotijoukkueen penkillä kasvoi. JäNMKY oli ainakin teoriassa iskuetäisyydellä, kun peliä oli vähän alle kolme minuuttia jäljellä. Harmiton tilanne sivurajalla kotijoukkueen penkin edessä. Oliko jalka viivalla, menikö pallo yli, kummalle joukkueelle sisäänheitto? Kotijoukkueen valmentaja otti teknisen virheen tuomarille lällättämisestä eli kaksi vapaaheittoa ja pallo EBT:lle. Kun kerran saatiin puheenvuoro, niin jatketaan. Toinen teku samasta aiheesta, kaksi vaparia lisää ja valmentaja poistetaan ottelusta. Lotta Eräkangas upottaa tyynesti 4/4. Koripallossa saa ja pitää olla intohimoa, kunhan se on rakentavaa. Valmentaja ei voi koskaan voittaa ottelua penkiltä, mutta hän voi helposti hävitä. Pukuhuonelegendat kertovat, että joissain joukkueissa valmentajan ottaman tekun hinta on esimerkiksi kori virvoitusjuomia kauden päättäjäisiin.

”Meidän puolustuspelaamisemme oli vain hetkittäin sillä tasolla, kuin sen pitäisi olla”, totesi EBT:n head coach Niko Hellman. ”Tällä kertaa se onneksi riitti voittoon, mutta parannettavaa jäi paljon”, Niko jatkoi.

Helena Sivula 19/7/3r, Riina Salo 14/2/6r, Lotta Eräkangas 14/1/3r, Natalia Bhebhe 10/3, Julia Lehtimäki 9/1, Lotta Vesiluoma 6/2/3r, Anniina Tuomela 3/7, Christel Vialén -/2

 

Teksti ja kuvat: Hannu Sivula