A-tytöillä ja naisilla tiukkaa vääntöä

28.10.2013

Christel Vialén onnistui mainiosti
Lotta Eräkangas upotti puolikuntoisenakin 16 pistettä
Heini Hakasalo ja Jenni Järvi olivat tehokkaina
Saara Silvennoinen ja Heini Hakasalo juhlivat voittoa

A-tytöt saivat SM-sarjavieraaksi viime kauden hopeamitalistit Tapiolan Hongan. Naapurin rosteri on aina etukäteen arvoitus, kun tyttöjä peluutetaan useissa sarjoissa. Tällä kertaa vastustajan neljä Korisliiga-pelaajaakaan eivät pystyneet voittamaan EBT:n puolustusta. Naiset lähtivät hakemaan 1-divisioonan sarjapisteitä Malmilta vastassaan KaPo, jota voinee kuvailla Capitalsin (HNMKY+ KaPo+WB) nuoremmaksi 1-divisioonan joukkueeksi.

A-tytöt lähtivät SM-sarjaotteluun Honkaa vastaan terhakkaasti päävalmentaja Niko Hellmannin kannustamana. Hän huutaa ”pallon painetta” varmaan vielä unissaankin, mutta aktiivinen puolustus hyydytti Hongan Korisliiga-pelinrakentajat ja kuvioiden pyörittäminen oli vastustajille ajoittain tahmaista . Hyökkäyksessä EBT käytti hyväkseen pituusylivoimaansa ja takoi pisteitä poikkeuksellisesti pääasiassa korin läheisyydestä. Puoliajalla kotijoukkueen johto oli 11 pistettä, luvuin 31:20.

Kolmannen jakson alussa EBT:n paikkapuolustus rakoili niin, että Honka kiri rinnoille ja ohikin. Pelaajavartioinnissa rivit saatiin kuitenkin koottua ja kun kotijoukkue vielä upotti korin läheltä hyvällä, lähes 60% tarkkuudella, niin voittohan siitä irtosi. Pitkänhuiskealla Christel Vialénilla oli sopivasti liimaa näpeissä niin, että tulosta syntyi niin levypallopelissä kuin näyttävillä viimeistelyilläkin.

Lotta Eräkangas 16/2/3r, Christel Vialén 14/13/3r, Helena Sivula 9/7/2s/2 torjuntaa, Anniina Tuomela 8/5, Natalia Bhebhe 7/4, Heidi Laukkanen 6/1/2s, Lotta Vesiluoma 4/1/3s, Riina Salo 3/1/2s, Kiia Larmala 0/2, Julia Lehtimäki 0/1/2s

 

KaPo tuli naisten 1-divisioona peliin kauden Capitals –otteluistamme aggressiivisimmalla puolustuksella. Vastustajan sylinterin kunnioitus unohtui usein; roikkumista, läpsimistä ja tönimistä oli luvattoman paljon. Kun tuomarityöskentely oli ailahtelevaista, niin tutusti tunnelma Helmi-Centerissä oli ajoittain negatiivinen. Ebt:läiset eivät kuitenkaan liikaa häkeltyneet ja saivat pidettyä pelin kasassa. Jännitettävää riitti viimeiselle minuutille asti.

Trilleriottelussa edettiin korikorilta. Tasoissa käytiin 14 kertaa ja johtoasema vaihtui 12 kertaa. Kun EBT:n herkimmät heittäjät olivat toipilaina, jäi paljon vastuuta sisäpelaamiselle. Jenni Järvi pystyikin, puristuksesta huolimatta, vippailemaan palloa koriin kiitettävästi. Kolmannen erän alussa EBT kävi lupaavasti 10 pisteen johdossa, mutta siitä alkoi KaPon hyytävän hyvä onnistuneiden 3-pisteen heittojen putki ja he repivät hetkessä pelin tasoihin. Viimeiseen erään lähdettiin KaPon kolmen pisteen johdossa ja vielä viisi minuuttia ennen loppusummeria KaPo oli huolestuttavasti 7 pisteen johdossa. EBT kuitenkin ahdisti vastustajan loppusuoralla useisiin pallon menetyksiin ja kun omat ratkaisut upposivat, niin sarjapisteet vietiin työvoittona Espooseen, kolmen pisteen marginaalilla, 75:72.

EBT:n tiukka puolustus ja liikkuva hyökkäys vaativat koko joukkueen onnistumisen, mutta tällä kertaa ottelun hahmoksi nousi Heini Hakasalo. Hän mm. johti viime minuuttien rutistusta useilla suoraviivaisilla ja tuloksellisilla korille ajoilla.

Heini Hakasalo 22/5/3s/3r, Jenni Järvi 16/12/2r, Fiina Oljemark 11/12/2r, Natalia Bhebhe 7/3, Maria Koskinen 7/1/10r, Saara Silvennoinen 6/1, Anniina Tuomela 3/6, Lotta Vesiluoma 3/1, Kirsi Kourilehto 0/2/2s, Hanna Paasikallio

Naisten ja A-tyttöjen kausi on käynnistynyt erinomaisesti. Joukkueella on naisten 1-divisioonassa ja A-tyttöjen SM-sarjassa jo kolme voittoa ja vain yksi tappio SM-sarjassa. Tämä on vähän yllättänyt päävalmentaja Niko Hellmaninkin, koska pelaajareserviä riittää: kaksi pelaajaa on matkoilla ja kuusi on enemmän tai vähemmän toipilaana. Eniten joukkue on kehittynyt korin teossa. Hyökkääminen on ollut tasaisen varmaa ja tuloksellista. Pallon liike on parantunut ja pelaajat löytävät toisensa tiukoissakin paikoissa. Kun jo viime kaudelta tuttu tavaramerkki, intensiivinen puolustus, toimii, niin tulosta syntyy!

Ensi lauantaina A-tytöt matkaavat Hyvinkäälle ja naiset kohtaavat sunnuntaina, kotihallissa, Puhuttaret klo 17.

Teksti Kirsi Eräkangas

Kuvat Hannu Sivula ja Kari Mattila