Hyvä joukkue voittaa heikommallakin pelillä

4.11.2013

Kristiina Kourilehto palasi parketille tehokkaana
Julia Lehtimäki upotti läheltä ja kaukaa
Helena Sivula ja Christel Vialén huolehtivat sisäpelistä
Natalia Bhebhekin nappasi 10 levypalloa

Lauantaiaamu, herätyskello soi 6.45. ”Voiko ihanammin päivä enää alkaa…?”. Ehkä voisi, mutta ei A-tyttöjen SM-sarjan matsi Hyvinkäälläkään huono vaihtoehto ole. Suunta kohti pohjoista ja kokoontuminen Martinhallin parkkipaikalla. Tytöt pois kyydistä ja vanhemmat etsimään kahvipaikkaa. Ei liene ihan jokapäiväistä, että Hyvinkään Teboililla on ihmisiä jonossa nykimässä ovenkahvaa ennen puodin avautumista, mutta nyt sellainenkin ihme nähtiin. Kahvia ja tuoreita munkkeja palkkioksi aikaisesta heräämisestä.

”Kerroin joukkueelle perjantain treeneissä, että Anniina ja Lotta ovat sivussa toistaiseksi. Helenaa ja Christeliä ei voi peluuttaa enempää, joten muiden täytyy paikata isoilta pelaajilta jäävä aukko”, head coach Niko Hellman selvitti pelin jälkeen. Niko tilasi ja tytöt toimittivat. Ensimmäinen jakso, yhdeksän sekuntia pelikellossa ja Riina Salo pudotti ensimmäisen kolmosen. HyPo vastasi juoksemalla ensimmäisen ottelun monista nopeistaan. Ottelun luonne oli selvä: EBT heittää ja HyPo juoksee, vaikka sillä oli rosterissaan vain seitsemän pelaajaa. Ehkä viileä halli ja aikainen herätys jähmettivät alussa EBT:n jalat, koska ensimmäinen jakso hävittiin selkeästi 10-20.

Ensimmäistä peliä tauon jälkeen, polvet vahvasti teipattuina, pelannut Kristiina Kourilehto pyssytti toisen jakson alussa peräkkäin kaksi kolmosta ja EBT:n takaa-ajo oli alkanut. Pari kakkosta väliin, sitten Heidi Laukkasen kolmonen, Julia Lehtimäeltä kaksi kolmosta ja vielä Riinalta kolmonen. Jakso EBT:lle tylysti 13-25 ja pitkälle tauolle lähdettiin niukassa kahden pisteen johdossa (33-35).

Kolmannen jakson alussa selvisi, miksi valmentajien kannattaa pitää hiukset lyhyinä, muutenkin kuin tyylin takia. EBTn tyttöjen jalat eivät liikkuneet puolustuksessa, tilanteita ei puhuttu eikä apuja saatu ajoissa asemiin. Hyökkäykset menivät roiskimiseksi. Sysisurkea jakson alku EBT:lle kummassakin päässä kenttää. Vähemmästäkin voisi valmentaja repiä hiukset päästään. Onneksi vastustajan maalatulle alueelle saatiin vihdoin painetta. Christel Vialénin kaksi kakkosta ja Helena Sivulan toiset kaksi kakkosta pitivät EBT:n pelissä mukana, kunnes kolmannen jakson puoliväliin osui ottelun kulminaatiopiste. Kiia Larmala pussitti kolmosen, joka käänsi pelin lopullisesti EBT:lle ja pohjusti hänelle itselleen career high points A-tyttöjen SM-sarjassa (7 p).

Neljäs jakso käynnistyi EBT:n turvallisentuntuisessa 48-60 johdossa. Täytyy varmaan pistää väsymyksen piikkiin, että neljättä jaksoa ehdittiin pelata peräti 11 sekuntia, ennen kuin Riina upotti kolmosen. Väsymystä ei sen sijaan näkynyt kotijoukkueen otteissa. Kolme pelaajaa pelasi täydet 40 minuuttia. Yksi heistä oli numerolla 33 pelannut Venla Laakso, joka kirjautti saldokseen ottelussa 22 pistettä ja yhdeksän levypalloa. Lisäksi hän ehti juosta itsensä vähintään joka toiseen kuvaan puolustuksessa. Ihme mimmi! Liika oli kuitenkin liikaa. EBT takoi pisteitä HyPon kanssa tasatahtiin ja säilytti johdon ottelun loppuun asti. Lopputulos EBT:lle 70-83.

”Sanoin tytöille perjantaina, että tässä tilanteessa täytyy kaikkien venyä ja sen he myös tekivät”, Niko kiitti joukkuetta ottelun jälkeen. ”Pelissä oli paljon hyvää ja moni pelaaja onnistui. Christelille toinen kova onnistuminen putkeen, Julialle season high points (16 p), Kiialle career high points A-tytöissä ja lisäksi Kristiina ja Anni Laurikainen kumpikin tauon jälkeen vahvasti pelissä mukana. EBT:lle levypallot 63-40 ja 12 onnistunutta kolmosta”, Niko jatkoi. ”Tytöt eivät tosin aina tienneet, pelasiko vastustaja paikkaa vai miestä, joten pientä taktista haparointia otteissa välillä oli”, Niko summeerasi peliä. Valmentajan taktista kypsyyttä kuitenkin osoitti se, että sairastumisia ei jääty murehtimaan, vaan joukkueesta kaivettiin esiin uusia vahvuuksia, kun niitä tarvittiin. Neljälle pelaajalle yli 10 pistettä: Julia (16 p), Christel (15 p ja 17 l), Lotta Vesiluoma ja Helena kumpikin 10 pistettä. Natalia Bhebhe 10 levypalloa ja neljä pistettä.

Julia Lehtimäki 16/1, Christel Vialén 15/17, Helena Sivula 10/9/2s/2torjuntaa, Lotta Vesiluoma 10/4/2s, Kristiina Kourilehto 9/6/4s, Riina Salo 9/2/2s, Kiia Larmala 7/1, Natalia Bhebhe 4/10/3s/2r, Heidi Laukkanen 3/2, Anni Laurikainen 0/5 

Teksti ja kuvat Hannu Sivula