Intensiteetin merkitys koripallossa, ensimmäinen oppitunti

25.11.2013

Christel Vialén nosteli ottelun pistekärkeen
Kristiina Kourilehto oli ottelun aktiivisimpia pelaajattaria

SM-sarjan kauden seitsemännen kierroksen otteluun EBT:n A-tytöt suunnistivat lauantaina Orimattilaan. Aiemman kokemuksen perusteella odotettavissa oli vaikea peli. Jostain tieteelle tuntemattomasta syystä Orimattilan Jymy on ollut etenkin kotonaan hankala vastus espoonlahtelaisille.

Joukkueiden viimeisinkään kohtaaminen ei kaavaa muuttanut. ”Normaalisti pystyn analysoimaan korismatsia vaikka kaksi tuntia, mutta nyt en oikein tiedä mitä sanoisin”, totesi head coach Niko Hellman kylmässä syysillassa ottelun jälkeen. Mitä kirjoittaa ottelusta, josta valmentajakaan ei pysty sanomaan oikein mitään?

Tilastojen perusteella ottelu oli tylsä. EBT johti ottelun ensimmäiset kolme ja puoli minuuttia. Sen jälkeen OrJy meni ohi, eikä enää luopunut johdostaan. OrJy voitti kaikki neljä jaksoa ja vei käytännössä kaikki tilastokategoriat. Selkein ero tilastojen perusteella oli virheissä. Kotijoukkue teki pelissä yhteensä 26 virhettä ja EBT 10. Kolme OrJy:n pelaajaa keräsi pelissä neljä virhettä, EBT:n pelaajilla henkilökohtaisia virheitä oli enintään kaksi. Virheiden määrä kiteyttää pelin luonteen. OrJy oli aggressiivinen, intensiivinen ja yritteliäs. Jos kuvittelee mielessään pimeän marraskuisen viikon, jolle osuu lukion koeviikko, kaksi AT SM –peliä ja naisten pelit päälle, niin juuri sellaiselta näytti EBT:n peli. Se oli väsynyttä.

”Pelaaminen oli tänään laiskaa”, kommentoi Niko peliä valmentajan näkökulmasta. ”Meidän puolustustamme kuvasi hyvin se, että OrJy pääsi juoksemaan aivan liian monta nopeaa vapaata lay-upia meitä vastaan”, Niko jatkoi. Hyökkäyspäässä silmiinpistävää oli EBT:n halu välttää epäonnistumisia ja henkilökohtaisia ratkaisuja. Norjalaisen urheilupsykologi Willi Railon mukaan: ”Voittajat vihaavat häviämistä, mutta he eivät pelkää epäonnistumista. Jos urheilija pelkää epäonnistumista, hän ei uskalla edes yrittää tehdä niitä asioita, joilla voitetaan.”

”Koripallovalmentajana olisin valinnut näistä kahdesta joukkueesta meidän rosterimme koska tahansa. Tämä on hyvä joukkue. Tyttöjen on kuitenkin opittava vaatimaan itseltään ja toisiltaan parempia suorituksia. Varsinkin tällaisissa peleissä, joissa joukkueen energiataso on jostain syystä matalalla. Voitontahdon on löydyttävä joukkueesta itsestään”, Niko summasi koripallon sisintä olemusta.

Viikonlopun tappiostaan huolimatta EBT säilytti sarjataulukossa kakkossijan. EBT jakaa sijoituksen ToPo:n kanssa, kummallakin on 10 pistettä. Edelliset pisteensä EBT vei juuri ToPo:lta, mikä tekee torstain taisteluvoitosta erityisen arvokkaan. Seuraavaksi tytöillä on vuorossa kotipeli ensi lauantaina Turun Rientoa vastaan.

Christel Vialén 16/11, Kristiina Kourilehto 7/6, Helena Sivula 6/13/4s/3r, Lotta Vesiluoma 5/4/2r, Hanna Paasikallio 4/2, Kiia Larmala 3/1, Heidi Laukkanen 3, Natalia Bhebhe 2/4/2r, Julia Lehtimäki 2/0/2s/2r, Riina Salo 2r 

Teksti Hannu Sivula

Kuvat Hannu Sivula ja Kari Mattila