Faktat pöytään! N1D-ottelu EBT-Honka Akatemia: 60-50.

15.12.2013

Jenni Järvi ja Meeri Gummerus tähyävät levypalloon
Taistelupari ex-ebtläinen Saara Sandell ja Helena Sivula
Hymyssä suin tauolle; Fiina Oljemark, Heini Hakasalo, Kiia Larmala ja Jenni Järvi
Puoliaikashow ja puhtaanapito: tytöt 03, kuvaan osui Maija Andersson

Fakta 1. “Ottelun voittaa joukkue, joka on tehnyt enemmän pisteitä peliajan päättyessä.” Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. ”Oli erittäin mukava palata voittojen tielle”, totesi head coach Niko Hellman perjantai-illan pelin jälkeen.

Fakta 2. ”Epäonnistuminen valmistautumisessa on valmistautumista epäonnistumiseen.” Benjamin Franklin. Niko oli ennen paikalliskamppailua analysoinut Hongan pelikuviot viimeistä yksityiskohtaa myöten ja laatinut analyysin pohjalta suunnitelman illan otteluun. Aika ajoin katsomosta näyttikin, kuin kentällä olisi pelattu shakkia, eikä koripalloa. Siirrot ja vastasiirrot seurasivat toisiaan, kun kaksi toisensa erittäin hyvin tuntevaa valmentaja yritti löytää avainta vastustajan voittamiseksi. Myös tilastojen perusteella peli oli tasainen. EBT voitti ensimmäisen ja kolmannen jakson, Honka toisen ja neljännen. Heittoyritykset, onnistumiset, levypallot, menetykset, syötöt jne. menivät suunnilleen tasan tai ristiin joukkueiden välillä. Ottelun ratkaisi kolmannen jakson kuusi ensimmäistä minuuttia, joiden aikana Honka yritti koria yhdeksän kertaa, mutta ei onnistunut tekemään yhtään pistettä. EBT voitti jakson 21-9, eikä Honka saanut enää kurottua etumatkaa kiinni.

Fakta 3. Ottelussa tehtiin yhteensä 46 virhettä, joista kotijoukkueelle vihellettiin 22 (48 %) ja vierailijoille 24 (52 %). Tuomarikaksikko Veikko Turunen ja Kalju Pluutus selvisi urakastaan kunnialla ja piti pelin hyvin näpeissään.

Fakta 4. ”Suunnitelma ei ole mitään, mutta suunnittelu on kaikki kaikessa”. Dwight D. Eisenhower. Jenkkien edesmennyt presidentti oli sitä mieltä, että vaikka suunnitteleminen ja valmistautuminen on arvokasta, niin itse suunnitelmasta ei ole enää mitään hyötyä ylösheiton jälkeen. Kotijoukkue oli omaksunut hyvin pressan ajatuksen. Se noudatti Nikon laatimaa pelisuunnitelmaa vain ajoittain ja improvisoi loput. ”Go with the flow” oli enemmänkin EBT:n käsitys pelisuunnitelmasta. ”Emme toteuttaneet pelisuunnitelmaamme puolustuspäässä kovinkaan fiksusti”, kritisoi Niko pelin jälkeen. ”Energiatasomme oli kuitenkin hyvä ja sen tuoma aggressiivisuus vaikeutti riittävästi vastustajan pelaamista.”

Fakta 5. Jalkapalloseura Green Bay Packersin legendaarinen valmentaja Vince Lombardi on kiteyttänyt sinnikkyyden ja optimismin merkityksen. ”Winners never quit and quitters never win.” Vaikka EBT:n nais- ja A-tyttöjoukkueet kärsivät loukkaantumisista ja ne ovat kokeneet sarjoissaan joitain kirveleviä tappioita, ne ei ole luovuttaneet. Honka-pelistä head coach nosti esiin Fiina Oljemarkin ja Helena Sivulan tehokkuuden ja Kiia Larmalan erinomaiset hyökkäyspään toteutukset. Lisäksi joukkueen konkareihin lukeutuva Heini Hakasalo sai kiitosta valmentajalta. ”Sanosin ottelun jälkeen, että hänen kahdensuunnan peliesityksensä oli erittäin hyvä”, kommentoi Niko.

Fakta 6. ”Menestys on mielenrauhaa. Se on suoraa seurausta siitä, kun olet tyytyväinen itseesi ja tiedät, että olet yrittänyt tulla juuri niin hyväksi kuin vain voit”. Lainaus on vapaa käännös maailman kaikkien aikojen arvostetuimmalta koripallovalmentaja John Woodenilta. ”Emme voi olla tyytyväisiä esitykseemme, mutta voimme olla tyytyväisiä voitosta. Tästä lähdemme parantamaan kohti kevätkautta”, totesi Niko yhteenvetona EBT:n syyskauden viimeisestä N1D-pelistä.

Helena Sivula 16/5, Heini Hakasalo 15/5/5s, Fiina Oljemark 12/16, Jenni Järvi 5/11, Riina Salo 5/3/2s, Lotta Vesiluoma 3/1, Saara Silvennoinen 2/3/2r, Kiia Larmala 2/1/2s, Kristiina Kourilehto 0/3/3s, Julia Lehtimäki
Espoo Basket Team Naiset/AT kiittää kuluneesta kaudesta ja toivottaa kaikille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

Teksti Hannu Sivula

Kuvat Kari Mattila