EBT 01-tytöt hakemassa kovuutta Latviassa

15.1.2014

EBT 01-tytöt matkasivat tammikuun 10-12.1. Riikaan, Latviaan turnaukseen pelaamaan Baltian parhaita vastaan. Päätimme jo alkukaudesta, että koska materiaalia kerran on, niin katsotaan mitä siitä saa irti. Niinpä asetimme riman niin korkealle kuin mahdollista, emmekä enää ravaa kansallisissa turnauksissa. Tähän tarkoitukseen löytyi Molten Cup, joka on kutsuturnaus C- ja B-tytöille Latviassa. Tänä vuonna mukana oli Latvian 7 parasta joukkuetta, Viron 2 parasta joukkuetta, sekä SBBK Ruotsista ja EBT Suomesta.

Turnauksen tavoite oli yksinkertainen: halusimme selvittää, pärjäämmekö parhaita baltialaisia vastaan, jos vaikka lähtisimme ensi vuonna EYBL:in sarjaan. Turnauksen joukkueista 4 latvialaista on jo ilmoittautunut EYBL:iin. Lisäksi Tartto Kalev, Sk Marcus ja SBBK kertoivat laittavansa myös hakemuksen sinne.

Ohessa lyhyt matkakertomus tästä seikkailusta.

Saapuminen

Kyllä on Latviassa urheilufasiliteetit kunnossa! Luksusbussi haki meidät Tallinnan satamasta ja kurvasi 4 tunnin ajon jälkeen uskomattoman kompleksin eteen. Oma sisäoppilaitos, jossa majoitustilat, hieno korishalli ja ruokalat samassa rakennuksessa! Saataisiinpa tälläisiä Suomeenkin. Ensimmäinen tunti menee vain paikan ihailemiseen, sitten syödään ja sitten ryhdytään keskittymään olennaiseen....

Ottelu: Jurmala

Ensimmäinen matsi perjantaina, tyttöjä jännittää aivan sairaasti. Ensimmäinen peli Latvialaisia vastaan, Jurmala on Latvian kuutonen rankingissa. Jännitys näkyy peliotteissa,, 4-0 ekan erän jälkeen. Valmennuskin miettii, että kyllä tästä tehdään nyt vaikeaa. Sitten ketsuppipullon korkki aukeaa, lähinnä koko kentän prässin ansiosta. Ero alkaa kasvamaan ja lopulta suomitytöt vääntävät koko joukkueen voimalla selvän voiton 33-6.

Ottelu: Daugavpils

Perjantai-iltana vastaan astuu Daugavpils, Latvian viitonen eli vastus kovenee. Ensimmäisessa ottelussa jännitys on kadonnut ja tytöt laittavat nopeasti taululle 9-0 lukemat ja vastustaja saa koreja vain meidän nukahduksista. Daugavpils saa poistua illan hämärässä kotiin 40-14 tappio niskassaan. Illallisella mietitään, että ihan ok – ollaan otettu kaksi voittoa, mitkä pitikin ottaa. Mutta samassa mieleen palaa jo seuraava aamu ja siellä odottava Latvian mestari, Ridzene.

Ridzene, Riga

Ridzene on puolustava Lativian mestari tässä ikäluokassa ja myös Molten-turnauksen puolustava mestari. Joukkueessa on 3 viime vuoden all star viisikon tyttöä. Päätämme, että aikainen aamu on puolellamme ja niinpä tytöt herätetään 6:30 ja heitetään sateeseen juoksemaan. Kroppa herää ja tytöt näyttävät valmiilta. Ottelussa on todellista urheilujuhlan tuntua. Uskomattoman liikunnallisia tyttöjä ja puoli Riikaa huutamassa. Mutta Ridzenella on yksi ongelma – he eivät osanneet ennakoida, mitä suomalainen sisu merkitsee. Espoon tytöt käyvät kurkkuun kuin dobermannit ja nopeasti taululla on 10 pinnan johto Espoolle. Ridzene ei ole tottunut olemaan häviöllä, mikä näkyy valmentajan teknisen virheen muodossa ja Latvian tyttöjen alahuuli alkaa väpättämään. Ridzene tulee kuitenkin vielä kerran ja koettaa laittaa lisää fyysisyyttä mutta meidän heittopeli kulkee – 4 heittoa joka kerta juuri 24 sekunnin soidessa sukan pohjaan, se syö vastustajaa. Ja ihme tapahtuu, Latvian mestari on kanveesissa 30-24. Sama joukkue joka pyyhki suomalaisilla jioukkueilla lattiaa Delfin basketissa vuosi sitten, eikä ole hävinnyt kahteen vuoteen, on kaatunut. Hyvä EBT! Kolme voittoa kolmesta matsista. Voi kun saisi tämän tunteen pulloon ja talteen....

Tartto Kalev

Tartto Kalev on Viron mestari, voitti viime vuonna Viron finaalin 40 pistettä. Otimme heiltä kuonoon Rakveressa 2 kuukautta sitten pari pinnaa. Nyt otetaan revenssi! Toisin kuitenkin käy, peli lähtee liikkeelle nihkeästi, bensa on kulutettu loppuun Ridzenea vastaan ja heitot eivät uppoa. Tartto ei ole lähellekään meidän tasoinen joukkue, mutta jokaiseen turnaukseen mahtuu yksi heikko matsi ja nyt se tulee pahimpaan mahdolliseen kohtaan. Tulemme vielä väkisin peliin mukaan ja otamme prässillä 1 pisteen johdon puoli minuuttia ennen loppua. Mutta Tartto laittaa kaukoheiton aivan sukan pohjaan 15 sekuntia ennen loppua. Ei voi mitään, häviämme pisteellä 37-38. Kaikki jää siis viimeisen matsin varaan....

Riga 3.BJSS

Riga 3.BJSS on Latvian kolmonen rankingissa ja ilmoittautunut, kuten Ridzenekin, EYBL-liigaan ensi kaudeksi. Pelin panos on kova: voitolla finaaliin, mutta häviöllä sijoitusotteluun 7-8.sijoista. On perjantai-ilta, tytöt ovat väsyneitä, mutta niin on vastustajakin. Vastustajalla on yksi tyttö joka dominoi peliä ja tekee yli 20 pistettä ottalussa Latvian sarjassa. Ja mitä ihmettä, nyt koko Latvia on kannustamassa BJSS:ää, sillä kukaan ei halua meitä finaaliin. Tämä vaikuttaa tuomareihin ja jopa kellonpitäjään, joka juoksuttaa kelloa suoraa aika joka tilanteessa, koska BJSS ja heidän tähtensä eivät enää jaksa. Sikamaista! Kamppailemme silti viime minuutille 2 piinnan takaa-ajoasemassa. Kahden pinnan ja minuutin päässä Moltenin finaalista, jumankauta! Ja sitten tummat pilvet kasaantuvat – kun kukaan BJSS:stä ei enää jaksa edes liikkua, niin yksi tyttö heittää väsyneen räkä-kolmosen sukan pohjaan..ja sitten heti perään toisen. EI VOI OLLA TOTTA! Miinus 8 pinnaa ja peli ohi. Lopputulos 28-36. Niin lähellä mutta silti niin kaukana. Pettymys on hirveä, tätä ei unohda ihan heti....

Sk Marcus 31-12

Sunnuntaiaamuna on sijoitusottelu Sk Marcusta vastaan, joka on Viron kakkonen. Ottelun alla kuulemme että Sk Marcus on kuukausi aikaisemmin voittanut myös Tartton. Eli virolaista vääntöä on tulossa. Mutta meidän pelityylille sopii hyvin levätyn yön jälkeiset pelit, kuten Ridzene-voittokin osoitti. Tytöt lakaisevat Sk Marcuksella niin pahasti lattiaa, että virolaiset eivät saa kuin 12 pistettä meidän 31 pistwettä vastaan. Turnaus päättyy siis hienoon voittoon Viron kakkosesta, joka on myös tulossa EYBLiin ensi vuonna.

Loppuanalyysi

Loppusaldo on 7.sijasta huolimatta loistava: 4 voittoa ja 2 tappiota. Voitto Latvian mesterista ja Viron kakkosesta. Murskavoitot Latvian viitosesta ja kuutosesta. Pinnan häviö Viron mestarille ja kahden korin päässä Latvian kolmosen voittamisesta.  Näytimme itsellemme, että pärjäämme Pohjois-Euroopan parhaita vastaan ja hyvänä päivänä pystymme voittamaan kenet vaan. Ja jossiteltavaakin jäi: yksi tyttö rotaaIosta loukkantuneene, kellon juoksutus BJSS-matsissa ja jouduimme pelaamaan minipallolla (sillä Latviassa nuoremmat C-tytöt pelaavat minipallolla), joka vaikutti heittämiseen. Mutta ei se mitään, ehkä motivaation kannalta onkin parasta, että jotain jää hampaankoloon mutta osoitimme että pystymme kaatamaan kenet vaan. Nyt takaisin salille ja hieromaan lisää taitoja, tästä joukkueesta kuullaan vielä...olisiko vaikka ensi vuonna EYBL:ssä?

 

Teksti: Jussi Viitasalo