Espoolaista vieraanvaraisuutta

28.1.2014

Syksyllä EBT:hen siirtynyt Anni Kärkkäinen...
... ja Inari Syrjänen palasivat tyylikkäästi pelikentälle

EBT lähti naisten ykkösdivisioonan kevätkauden toiseen peliin niskassaan tappio uudestisyntynyttä Joensuun Katajaa vastaan. Vastustaja Karhun Pojat taas oli saanut edellisessä pelissään kunnon löylytyksen Puhuttarilta, joten Espoonlahden hallissa asettui sunnuntaina vastakkain kaksi voitonnälkäistä joukkuetta.

Ottelun ensimmäinen puolisko mentiin lähes tasatahtiin. Hyytävästä kylmyydestä huolimatta kumpikin joukkue tehtaili ensimmäisellä jaksolla ahkerasti pisteitä. Ensimmäinen jakso EBT:lle 17-14. Toisella jaksolla tahti hieman hidastui, mutta kotijoukkue pysyi edellä, jakso EBT:lle 9-7. KaPon aggressiivinen pelitapa kostautui virheinä. Kahden ensimmäisen jakson virheet vieraille 12-4.
 
Kolmannessa jaksossa nähtiin tilastokummajainen. Kotijoukkue jätti vierailijat nollille ja teki itse 14 pistettä. KaPolla ei onnistunut mikään. Yksikään sen yhden, kahden tai kolmen pisteen yrityksestä ei onnistunut. Jakson kummallisuuksia oli myös se, että kummallekin joukkueelle tilastoitiin 11 menetystä. Jos yli 10 menetyksestä huolimatta tekee 14 pistettä, kuinka monta pistettä EBT olisi tehnyt normaalilla määrällä menetyksiä? Viimeisellä lyhyellä tauolla EBT:n johto oli venynyt 19 pisteeseen ja fanikatsomossa jo uskottiin, että "tää peli on taputeltu". 
 
Mutta ei, EBT:n naiset ajattelivat, että ei ole reilua kun vain toinen joukkue tekee pisteitä. Kotijoukkueen taktiikka neljännelle jaksolle oli vieraanvaraisuus, kiltteys ja "kaverille kanssa". Kivoja periaatteita, mutta ei ehkä kilpaurheiluun. Kuten EBT:n miesjoukkueen head coach Mikko Asikainen on todennut: "kun vastustaja on saatu maahan, silloin ei ruveta säälimään, vaan pidetään huoli ettei vastustaja enää nouse". Vain kuvaannollisesti tietenkin, koska koripallo on fiksujen ihmisten peli. 
 
KaPo hyödynsi EBT:n pehmeyden ja iski takaisin voittamalla viimeisen jakson 12 pisteellä. Ajassa 38:38 EBT:n vakuuttavalta tuntunut johto hupeni kolmeen pisteeseen (47-44), kun 12 pistettä tehnyt KaPon Olivia Moskari säkitti neljännen kolmosensa. Fanikatsomon tunnelma oli vaihtumassa voitonvarmuudesta "eihän tässä nyt näin pitänyt käydä" -ihmetykseen. Loppuratkaisu (52-45) jännitysnäytelmään saatiin vapaaheitoilla, joissa EBT:llä oli sihti kohdallaan.
 
"Olen erittäin tyytyväinen puolustuspelaamiseemme, joka oli kauden parasta. Puolustuksemme painosti vastustajan 48 menetykseen", totesi head coach Niko Hellman pelin jälkeen. Kotijoukkueen tiiviistä puolustuksesta kertoo myös maalilta eli kolmen sekunnin alueelta tehdyt pisteet: EBT 26 ja KaPo 10. 
 
"Se miten hyödynsimme riistoista avautuneet nopeat hyökkäykset, joissa olimme usein ylivoimalla, oli kuitenkin karmaisevaa ja hukkasimme järjestelmällisesti tilanteet huonoilla syötöillä", Niko jatkoi. "Erinomaisella puolustuksella ja vahvalla hyökkäyslevypallopelaamisella ansaitsimme merkittävästi enemmän pallonhallintoja, mikä toi voiton huonosta heittopäivästä huolimatta", summasi Niko monivaiheisen ottelun ratkaisun.
 
EBT:n jokainen pelaaja, alussa nilkkansa loukannutta Lotta Vesiluomaa lukuunottamatta, pääsi pisteille. Vahvan pelin pelannut Fiina Oljemark 13 pistettä, Kirsti Kourilehto ja Maria Koskinen 7 p ja parivaljakko Jenni Järvi - Helena Sivula tasatahtiin 6 p /8 l.
 
Ottelutilastoon pääset tästä linkistä
 
Teksti Hannu Sivula