Takkuinen taistelu Tikkurilassa

3.2.2014

Helena Sivula oli tarkin EBTläinen ja keräsi tililleen 15 pistettä
Fiina Oljemark teki 10 pistettä ja Jenni Järvi repi 16 levypalloa
Maria Koskinen taiteili 12 pistettä

Makean kotivoiton jälkeen EBT:n naisjoukkue suuntasi Tikkurilaan testaamaan Puhuttarien kunnon. Kun vastaan asettuu sarjakakkonen, on turha odottaa helppoa kohtaamista.

EBT aloitti pelin hermoillen. Puhuttaret riisti ja juoksi nopeita hyökkäyksiä. EBT:n kaksi peräkkäistä kolmosta kuitenkin nostivat vierailijat tasoihin ja onnistumiset leveällä rintamalla pitivät espoolaiset jakson edetessä tuntumassa. Aloite kuitenkin pysyi kotijoukkueella; se liikutti palloa tehokkaasti ja heitti tarkasti. Ensimmäinen jakso kotijoukkueelle 23-21.

Toinen jakson alkuun EBT sai salama-alun, kun se pääsi käyttämään kotijoukkueen taktiikkaa. Riistoja ja nopeita lay-upeja. Ensin tasoihin, sitten ohi. Puhuttarien coach Timo Nieminen reagoi nopeasti ajassa 11:20 ja otti aikalisän, jolla kotijoukkue sai pelinsä hallintaan. Parin minuutin kuivan jakson jälkeen EBT kasvatti vielä johtoaan, mutta sitten vantaalaiset menivät menojaan. Tai lähinnä Sundström-Rokkanen-duo, joka teki 2/3 Puhuttarien ensimmäisen puolikkaan pisteistä. EBT:llä oli selkeitä vaikeuksia apupuolustuksen järjestämisessä ja ajoittamisessa, mikä helpotti kotijoukkueen scoraamista. Puolivälin tauolle siirryttiin kotijoukkueen 40-34 johdossa.

EBT aloitti kolmannen jakson pirteästi, mutta yllättäen se näkyi myös virhetaulukossa. Yllättäen siksi, että tuomarilinja oli - miten tämän nyt sanoisi nätisti - pidättyväinen. Tuomarikaksikko salli Puhuttarien korin alla äijämäisiä otteita. Välillä kyynärpäätä tuli poskipäähän sen verran reippaasti, ettei piilolinssikään pysynyt silmässä. EBT:n puolustuksen lepsuuden takia espoolaiset eivät omassa päädyssään päässeet edes rikkomisetäisyydelle, kun vantaalaiset avasit nopeilla syötöillä ja ajoilla puolustuksen. Jos entiselle Korisliigapelaajalle ja Suomen mestarille antaa vapaan paikan, niin hän ei jätä sitä käyttämättä. Puhuttarien onnistumisprosentti kahden pisteen heitoissa oli 57 %, EBT:llä 38 %. Vähempikin yrittäminen riittää, jos osuu. Kotijoukkue voitti kolmannen jakson 14 pisteellä ja kasvatti eron jo 20 pisteeseen.

Viimeisellä jaksolla EBT jaksoi taistella tukalassa asemassa, mutta hyvin liikkuvan ja heittävän kotijoukkueen käsittelyssä vierailijoille ei ollut tarjolla kuin sivuosa. Lopputulos 80-63 ei jättänyt jossiteltavaa.

Pelin jälkeen EBT:n head coach Niko Hellmanin kommenteissa painottuivat samat puolustuspelaamisen ongelmat, jotka näkyivät katsomoonkin. "Apurotaatiomme puolustuksessa oli tänään nk. kujalla. Jos vastustaja voitti yksi vastaan yksi -tilanteen, apupuolustuksen puuttuminen avasi vapaan pääsyn korille", harmitteli Niko. "Teimme paljon töitä ja voitimme esimerkiksi levypallot selvästi. Emme kuitenkaan pystyneet hyödyntämään pallonhallintatilanteita niin kuin olisi pitänyt", Niko jatkoi. Vaikka EBT:n pelissä oli itseaiheutettuja ongelmia, niin vastassa oli taitava joukkue, jonka peli on hyvässä vireessä. Sarjan kakkospaikkaa ei saa ilman omia onnistumisia. "Ei muuta kuin kohti seuraavaa peliä", totesi Niko ja käänsi katseen tulevaan. Seurava koitos onkin edessä jo torstaina 6.2., kun vastaan asettuu Helmi Capitals Helmi-Centerin alamittaisella parketilla.

Helena Sivula 15 pistettä / 5 levypalloa, Maria Koskinen 12 p / 5 riistoa, Fiina Oljemark 10 p ja Jenni Järvinen 7 p / 16 levypalloa

 

Koko ottelutilastoon pääset tästä linkistä

 

Teksti Hannu Sivula

Kuvat Kari Mattila