Miehillä värikäs iltapäivä

26.10.2014

Allrighty then Folks, it was a Game Day again! Vihdoin oli taas kotipeli edessä ja odotettavissa tiukkaa vääntöä ja updatea EBT:n tämän hetken kuntoon. Molemmat joukkueet olivat pelanneet kolme peliä ja niistä saatu kaksi voittoa.

26.10. Espoo Basket Team - Ura Basket: 74 - 77 ja. [67 - 67 (38 - 29)]. Erät: 24 - 9, 14 - 20, 19 - 16, 10 - 22, 7 - 10.

Tasaista peliä odoteltiin ja semmoinen kokonaisuutena myös saatiin. Viisikot tekivät pisteitä tasatahtiin (53 - 55), samoin penkki (21- 22). Paintilta jakauma oli Ura Basketille 20 - 26, johtoasema matsissa muuttui kerran ja tasoissa oltiin myös kerran.

Tätä ei olisi osannut odottaa ottelun alkuminuuteilla, kun EBT aloitti homman erittäin sulavasti. Kaikki tuntui olevan hiottu kuntoon niin hyökkäyksessä, kuin puolustuksessakin. Vajaan kolmen ja puolen minuutin jälkeen taululla oli lukemat 13 - 2 jaCoach Dantzlerin oli pakko ottaa aikalisä.

EBT jatkoi tästä lukemiin 19 - 2, ennen kuin Länsi-Suomalaisten sihti alkoi tarkentua ja kuula löytää tiensä naruihin. Mutta EBT:n peli alkoi jo jäätyä tuon hyvän alun jälkeen ja kun jaksoa oli jäljellä 2:54 otti Coach Harris aikalisän. Taululla oli kyllä turvallisen näköiset lukemat 24 - 9, mutta EBT:n ote hyökkäyksessä oli alkanut lipsua, screenit käytettiin huolimattomasti (timing) ja syötöt menivät milloin minnekin.

Palloa ei saatu enää liikkeelle, heikon puolen vapaat pelaajat jäivät heiluttelemaan pallottomia käsiään ja Ura Basketin transition alkoi nopeutua, plus viisikkopeli saada enemmän ajatusta alun laput silmillä menon sijasta. Jakson loppu meni pisteittä ja päättyi tuohon 24 - 9 tulokseen, tuhon siemenet oli kuitenkin kylvetty.

Toisella kympillä Ura aloittaa paikkapuolustuksella, mutta sen liike ei ole vielä ihan oikeansuuntaista ja aukkoja sen sisältä löytyy puolivahingossa. EBT:n hyökkäys kuitenkin jäätyy Justice Grahamin mentyä vaihtoon (hyviä syöttöjä, hyvä uhka alussa eri etäisyyksiltä), eikä se enää palaudu ennalleen. Graham oikeastaan ainoana näki heikon puolen vapaita kavereita ja Antti Heiskanen kiitti pariinkin otteeseen namupasseista isolla tuloksella keskelle keksintöä.

Ottelun alun smooth shadow dance saattoi tuoda liikaa hyvänolon tunnetta puseroon, lisäksi Ura Basketin energinen puolustus alkoi syödä energiaa. Pitkään Uran paikkaprässi purettiin helpommin kuin tutin vienti nukkuvalta vauvalta, mutta hyvät syötöt vähenivät ottelun kestäessä ja liika kuljetus aiheutti pallonmenetyksiä turhan usein. Perjantai niitä muutamia syöttöjä, mitä tuli viisikkopelissä, silloin kun ei jääräpäisesti kuljeteltu tehottomasti kompassin eri suuntiin.

Useampaa hienoa prässinmurtoa oli ilo katsella ensimmäisellä puoliajalla ja työkalut tuolla osastolla ovat olemassa, mikä on hyvä juttu tulevia pelejä ajatellen. EBT:n hyökkäyksen kulminaatiopiste tapahtui ajassa 3:46 (jäljellä) ja lukemissa 32 - 17. Ura Basket hivuttautui lähemmäksi pikkuhiljaa ottelun edetessä ja ne pienet yksityiskohdat kääntyivät hiukkanen kerrallaan vieraille. Puoliajalle mentiin numeroissa 38 - 29 ja selkäpiitä hieman kylmäsi. Mm. Oskari Immonen ja Santeri Latvala olivat heräilemässä.

Ja kyllä tuo prässin paloittelu oli toisen puoliajan alkupuolellakin hienoa katsottavaa, ei siinä mitään. Mutta hyökkäysajatus oli kadonnut, pallo ei kiertänyt eikä mies liikkunut sinne suuntaan, mitä oppikirja kertoo luvussa 51, kappale 3 (sivunumero vaihtelee eri painoksissa).

Hiljaa hiipii Ura ja ajassa 5:22, tjsp. taululla oli 42 - 38, tuulen suunta oli kääntynyt ja voimistumaan päin. Heiskanen ei tätä noteerannut ja runsaan minuutin päästä pamautti jälleen kolmosen oikeaan osoitteeseen. Tovi tästä ja sama Soturi suorittaa omintakeisen flipperipallokuljetusmenetysriistoheittolevynkautta kakkosen sisään.

Toisessa päässä EBT:n paikkapuolustus on liiankin kirjaimellinen ja on pitkälti paikallaan Uran nopeiden janttereiden mennessä siitä läpi milloin mistäkin. Ei se toimi ja Ura Basket on kintereillä, vaikkei saakaan vielä otetta palloa ylös juoniviin Heiskaseen ja Julius Pehkoseen. Graham huomaa high postin kautta Jullen viivan takaa ja kolmonen pohjaan.

Törmäyskaaren sääntö 2.4.7 ja / tai 33.10 ovat muuttuneet. Toisaalta se nyt on ihan sama vaikkeivat olisikaan, sillä viime kaudellakin puolustaja, jonka molemmat jalat ovat tuon kaaren sisällä selkeästi, ei voi aiheuttaa hyökkääjälle virhettä, eihän? No Graham nyt semmoisen kuitenkin sai ja kotijoukkueen illan yksi syömähampaista oli virhevaikeuksissa.

Kolmannen kympin lopussa SuperHessu naulaa jälleen yhden illan kuudesta hyväksytystä 3-pinnan heitosta onnistuneesti tilastoihin ja loppusekunneilla James Dockery vielä riistää Uralta pallon päätyrajan jälkeen, tosin koria ei tästä hienosta performanssista saada aikaiseksi. Peli oli 57 - 45, mutta synkät pilvet olivat jo naapurin mökin yläpuolella.

Immonen oli jo väläytellyt ensimmäisellä puolikkaalla ja meno jatkui vahvasti. Puolivälissä viimeistä virallista ottelun osaa tapahtui muutama juttu. Latvala oli hereillä, tovi hienon ajon jälkeen kolmonen hieman top of the keystä vasemmalle sisään. Kellossa on 5:34 jäljellä ja Graham saa viidennen virheensä.

Latvala vetää seuraavan ison sisään ja Heiskanen säestää toisessa päässä. LaTrice Little menettää pallon ja Latvala kuittaa kakkosella, tilanne on 64 - 60. Seuraavassa EBT:n hyökkäyspään tilanteessa Heiskanen taistelee pallon Uran pelaajan jalan kautta kentältä ulos ja Ura (!) saa sivurajan. Seuraavasta hyökkäyksestä taas kolmonen EBT:n puolustuksen keskiöön ja eroa on enää piste.

Kello näyttää 1:27 ja taas sählätään pallo vieraille. Menetyksen jälkeen onnistunut kakkonen, Ura on siirtynyt pelissä ensimmäistä kertaa johtoon: EBT:n aikalisä. Tämän jälkeen jonkinlaisen koreografian seurauksena EBT saa penkkitekun (ei näkynyt tai kuulunut mun saiteille mitä ja / tai miksi) ja Ura kasvattaa johdon kolmeen pisteeseen.

EBT epäonnistuu seuraavassa hyökkäyksessä turhan pallon pomputtelun takia ja Ura Basketin pelaaja jyrää Littlen, joka ei ollut lähelläkään törmäyskaarta. Ei hyökkääjän virhettä, muttei koriakaan ja EBT taistelee pallon itselleen. Kello käy...

EBT:n hyökkäyspään korilevyn ledivalot alkavat lämmetä ja kirkastua loppusummerin takia, mutta,... mutta,... JUUUULIUUUS PEEEEHKOONEEEEN!!!!! Oikealta laidasta Audi Q7:n leveyden verran kaaren takaa pommi sisään ja peli on tasan 67 - 67! Huikea Buzzer Beater, damn! Onneksi tekohampaat ei lentäneet alempana istuvan daamikatsojan nutturaan asti, vaan kuopus sai kopin matkalla ja selittelyiltä vältyttiin.

Jatkoajan alussa Immonen vääntää korinalta tahtokupin, Little menettää seuraavassa hyökkäyksessä pallon ja Ura Basket kiittää tästä kakkosella. Little korjaa edellisen ja naulaa kolmosen sisään. Erinomaisen pallonkierron jälkeen Kaarinan Jussi Kukkonen naulaa keskeltä kolmosen sisään ja tilanne on 70 - 74.

Tämän jälkeen puolessa kentässä meikäläiselle alun osalta hieman epäselväksi jäänyt episodi, joka saa Marco Tammenhiiltymään, vihelletään eu. Sitten tuomarit neuvottelevat keskenään ja tapahtuneesta kokonaisuudesta tuleekin kaksoivirhe. Ensin Immonen saa yhden vapaaheiton sisään, minkä jälkeen Tammi onnistuu molemmissa ja peli jatkuu EBT:n sivurajalla. Molemmat onnistuvat vielä lopussa kertaalleen kakkosissa, mutta eroa ei saada enää kiinni ja ansaitut pisteet vieraille.

Jaa miten niin ansaitut? Ura Basket oli ottelua kokonaisuutena ajatellen piirun verran parempi tänään ja joukkueena tasaisempi. Pelin sisäisiä ylä- ja alamäkiä ei pahemmin tullut, alun laaksosta noustiin pikku hiljaa määrätietoisella duunilla kukkulan huipulle ja otettiin voitto: 74 - 77.

EBT aloitti hyvin, mutta sitten hyökkäyksen liikkeen suunta muuttui ja hidastui. Pallo ei enää liikkunut syöttämällä riittävän pitkälle puolenkentän hyökkäyksessä ja kunnon prossapaikoille ei päästy. Hyökkäyksen yskiessä puolustuksen polttoaine usein vähenee ja niin kävi tänäänkin. Onnistumisten puute vei energiaa ja nopeampien sekä ulottuvampien vastustajien kyydissä ei pysytty kunnolla. Yksi kori eroa jatkoajan jälkeen ei ole paljon, mutta liikaa. Ura Basket meni ottelussa lopussa ohi ja hoiti homman maaliin, siinä se ja pulinat pois.

Ottelun paras? Oskari Immonen teki muutaman oleellisen asian oleellisilla hetkillä ja on vahva kandidaatti, muttei voittaja. Koko ottelussa tasaisesti esiintynyt Santeri Latvala oli Ura Basketin neljännen jakson pelin kääntämisessä The Thing ja ottelun MVP maininta ansaitusti Latvalalle. 

Entä sitten? EBT:n homma ei todellakaan helpotu. Seuraava peli on ensi torstaina vieraissa sarjajohtaja HBA Märskyä vastaan ja M1D-taipaleella Märskyn nuorukaiset ovat aina olleet über kova vastus. Vaikeaa tulee olemaan jos ei noista ottelun sisäisistä ailahteluista päästä eroon, mutta työkalut ovat olemassa, joten sinne vaan voittoa metsästämään. Homma on ohi vasta loppusummerin jälkeen ja kaksi pistettä on jaossa niitä enemmän haluavalle.