Tyttömme maailmalla…T01 EYBLissä 24.-26.10.2014

27.10.2014

Kun Suomen kuviot alkavat kyllästyttämään, niin silloin mennään ulkomaille. EYBL on iso osa meidän proggista, Suomessa kovuutta on vaikea hakea, kun kaikki tuntevat toisensa. Ja jos kovuutta ei hanki, niin kehitystä ja menestystä ei tule, siispä Via Baltialle…

Uudet EYBLin haasteet pyörivät mielessä kun bussi vie meitä kohti Riikaa, kolmannen kerran 10 kuukauden sisällä. Tuttu tie, mutta nyt on tosi kyseessä, EGBL (European Girls Basketball League) alkaa huomenna perjantaina 24.10.2014. Saavumme Riikaan myöhään yöllä ja majoitumme paikalliseen pikkuhotelliin odottamaan aamun ensimmäistä peliä….

EBT - Basketball Team Siauliai-Radviliskis 24.10.2014 klo 1020.

No niin, tästä se taas alkaa. Tyttöjä hermostuttaa ihan vietävästi, kun liettualaiset ovat ainoa joukkue mistä me ei tiedetä mitään. Lisäksi Veeran akillesjänne on niin kipeä että ei pysty pelaamaan. No, onneksi on 12 tyttöä mukana. Pidetään pieni alkupalaveri ja sovitaan tyttöjen kanssa, että jos kerran kumpikaan joukkueista ei tunne toistaan, niin hyökätään heti kurkkuun kiinni ja saadaan tehtyä aloite. Tytöt toteuttavat suunnitelmaa ja lyömme taululle nopeaan tahtiin kunnon eron. Eihän tämä jengi osaa oikein pelata…. Puoliajalla numerot ovat jo 37-7 ja matsi on ohi. Sovitaan että ollaan reiluja eikä enää prässätä, ettei vastustajalle tule itku. Ja levätään itsekin ajatellen illan matsia. Jobin postiakin tulee, Wilma loukkaa kätensä irtopallossa ja käsi on niin kipeä että Wilma viedään sairaalaan röntgeniin ja turnaus on ohi Wilman osalta…onneksi ei murtumaa mutta lasta laitetaan.

EBT - Basketball School Riga Jugla 24.10.2014 klo 1420

Seuraavaksi vastaan marssii Riga Jugla. Jugla on aamulla ottanut Hongalta köniin ihan huolella, noin parikymmentä pinnaa. Jugla on Latvian kuutonen. Lähdemme pelaamaan samalla tavalla kuin aamulla eli koko kentän prässillä. Wilma on rivistä poissa, mutta onneksi Veera pääsee taas pelaamaan. Ei muuta kuin Juglaa käkättimeen ja sitten fokus huomiseen. Mutta mutta….homma ei pelitäkään näitä vastaan! Joukkue vilisee pieniä takureita jotka rikkovat prässimme helposti. Ja meidän isoilla tytöillä on isoja vaikeuksia pysyä lyhyiden, nopeiden laitureiden perässä. Joudumme menemään pieneen viisikkoon ja ottamaan prässin pois…huono homma, kun ei voi pelata omaa peliään. Ja sitten Irikseltä menee sormi eikä pysty pelaamaan. Homma alkaa kääntymään oikeasti huonoon suuntaan, mutta tytöt ryhdistäytyvät ja otamme eron kiinni ja pidämme ottelun ihan tasaisena. Siinä mennään 10 minuuttia käytännössä tasoissa vuorotellen tehden koreja. Mutta jostain syystä joukkue jännittää ja emme saa omaa peliämme oikein missään vaiheessa kulkemaan kunnolla. 3 min ennen loppua vastustajan pelinjohtaja päättää ottaa ratkaisijan roolin ja heittää kolmosen ja kakkosen putkeen ja niin siinä vaan käy, että pataan tuleekin meille 5 pinnaa. Voihan….ei tämän näin pitänyt alkaa. Tyttöjä harmittaa hirveästi, kun ei pystytty pelaamaan omalla tasollamme mutta toteamme yhdessä, että nyt turha jänskääminen pois ja aletaaan pelaamaan kovempaa ja lopetetaan peruuttelu.

EBT - Liepaja Basketball School 25.10.2014 klo 900

Uusi aamu koittaa ja sitä myöten aloitamme päivän oman ohjelmamme ennakkoasetelmilta kovinta jengiä, Liepajaa, vastaan. Liepaja on Latvian kolmonen ja hyvin fyysinen jengi. Tytöt ovat kuitenkin sisuuntuneita edellispäivän turhasta tappiosta ja uhkuvat taisteluhaluja. Homma lähteekin hyvin liikkeelle ja väännämme tasaisesti. Vastustaja ei ole yhtään meitä taitavampi, mutta fyysisempiä kylläkin…tulevat jokaiseen tilanteeseen hirmuisella voimalla. Liepajan isot tytöt ovat vahvoja ja vaikka meillä on pitkä joukkue, niin häviämme voiman puutteeseen. Tytöt taistelevat kuin leijonat, mutta ei voi mitään. Liepaja on parempi 10 pinnan verran. Juttelemme tyttöjen kanssa ottelun jälkeen ja olemme samaa mieltä, että Liepaja oli parempi, ei sille voinut mitään. Mutta oma suorituksemme oli joka tapauksessa aivan eri luokkaa kuin eilen Juglaa vastaan. Nyt alamme oppimaan tavoille, täällä pitää pelata KOVAA, varominen ja väistäminen jätetään pois.

EBT - Basketball School 3.BJSS 25.10.2014 klo 1420

NO NIIN, nyt on revanssin paikka! 3.BJSS on just se jengi, joka antoi meille selkään viime tammikuun Molten Cupissa, missä voitolla olisimme pelanneet finaalissa eli hampaankolossa on ja isosti. Ja meidän kannalta olisi myös erittäin tärkeää voittaa tämä peli, jotta mahdollisuudet EYBLin superfinaaleihin säilyvät myös. 3.BJSS:n peli rakentuu yhden tähden ympärille, joka on vuotta vanhempien ikäluokan maajoukkueessa. Päätämme tyttöjen kanssa ottaa tämän tytön ilman palloa koko kentällä. Nea ja Maija saavat pääosin paimentamisvastuun. Homma toimiikin kuin unelma! Tähti on aivan sekaisin kun ei pääse pläräämään palloa. Otamme nopeasti 10 pinnan johdon. Nyt tästä johdosta ei luovuta! Homma etenee niin hyvin käsikirjoituksen mukaan kuin mahdollista. Kaikesta näkee kuinka tyttöjen itseluottamus kasvaa joka minuutilta. Iris hyökkäilee pallon perään kuin tiikeri vaikka nilkka on teipattu, sormi on teipattu ja reiden puujalka on teipattu. Nyt olemme vihdoin sinut fyysisyyden kanssa ja otamme itse fyysisen yliotteen, hienoa! Niin siinä käy, että otamme revanssin ja tärkeän voiton Latvian nelosesta. Lopussa vastustaja kaunistelee numeroita, mutta siihen jää kuitenkin 8 pinnaa meille. Kyllä voittaminen on kivaa kun voittaa hyvän jengin. Nyt mennään syömään ravintolaan ja shoppaamaan…

EBT - Basketball Academy Tallinn Kalev 26.10.2014 klo 1140

Sunnuntai ja viimeinen peli. Unisen näköisiä tyttöjä. Tuleekohan tästä mitään. Olemme seuranneet Kalevin pelejä ja joukkue ei ole taitava, mutta ryynää erittäin hyvällä asenteella. Ovat voittaneet liettualaiset 30 pinnaa mutta hävinneet muille 20-30 pinnaa. Kyllä pitäisi hoitua kaikesta huolimatta, ei muuta kuin töihin. Tallinnan tytöt ovat kuitenkin päättäneet että he eivät häviä…eka erä meille 8-6. Virolaiset taistelevat erittäin hyvin. Nihkeää on, emme saa eroa millään. Näkyy selvästi, että viides peli kolmessa päivässä on sietokyvyn rajamailla, kun pelit ovat niin fyysisiä. Lopulta Reetta saa muutaman kupin ja pääsemme vihdoin kunnolla johtoon. Me vaihdamme koko ajan tuoreita jalkoja kentälle ja virolaiset väsyvät. Ja tuleehan siihen lopulta se parikymmentä pinnaa eroa. Nyt kaikki tytöt pelaavat ja meidän materiaali laajuus näkyy vihdoinkin. Saamme tärkeän pakkovoiton ja turnauksen loppusaldo on 3 voittoa ja 2 tappiota. Jos voitamme joka turnauksessa 3 ottelua, niin sen pitäisi riittää superfinaaleihin…eli saumat ovat edelleen sinnekin.

Kyllä tämä on hienoa oppia tytöille! Kovuus on aivan eri tasolla kuin Suomessa. Hyvä mieli jää jälleen Baltian reissulta. Lisäksi Reetta valitaan turnauksen all star viisikkoon, niin sitä pitää! Ja Nea palkitaan meidän joukkueen parhaana pelaajana. Ja meidän mielestä Turusen Väinö on turnauksen paras tuomari!

Nyt kotiin, mutta joulukuussa sitten seuraavaan turnaukseen Tallinnaan. Siellä vastaan tulee sittten vähän kovempi setti: Latvian mestari Ridzene, Valko-Venäläinen SDJSOR Nro 7 – Prinemanie Grodno, Viron mestari Sk Marcus (yhdistettynä Viron kakkosen Tartto Kalevin kanssa), Latvian viitonen Saldus ja Ridzenen 02-joukkue. Siihen on vain seitsemän viikkoa…huh huh...ei muuta ku treenaamaan. 

Jussi Viitasalo