Neljän pisteen viikonloppu

1.12.2014

Siitä se lähtee; korkeimmalla Niina Mattila
Helena Sivula tutusti lähikontaktissa. Taustalla Roosa Lehtoranta, joka meinasi upottaa EBT tehden 1.puoliajalla 19 pistettä
Hymy irtoaa Natalia Bhebheltä, vaikka peli päättyi hänen osaltaan kummallisen aikaisin viidenteen vihellettyyn virheeseen
Kotikatsomoon oli saatu lisää seuran ilmettä
Inari Syrjänen jarruttelee Hongan kärkipelaajaa Kiia Vaalavirtaa
Fiina Oljemark etenee korille Taru Pekkalan estelystä huolimatta
Pointtina raatava Lotta Vesiluoma palkittiin naisten ottelun onnistujana

A-tytöt matkasivat lauantaina SM-sarjaotteluun Peli-Karhujen vieraaksi ja sunnuntaina käytiin naisten 1-divarin paikalliskamppailu Honka Akatemiaa vastaan.

EBT:n A-tyttöjen SM-sarjan ottelu lauantaina Peli-Karhuja vastaan Karhulassa alkoi jäätävästi. Kotijoukkue repäisi alkuun 8-0-johdon, kun uninen EBT ei saanut peliään käyntiin. EBT:llä viisi ensimmäistä yritystä ilman pisteen pistettä. Tahmean alun jälkeen alkoi matkaväsymys karista ja espoonlahtelaisten yritykset osua kohdalleen. Noin seitsemän minuutin kohdalla tilanne oli jo tasan ja jakson lopussa EBT puristi ohi. Ensimmäinen jakso EBT:lle kahdella pisteellä (14-16). Karhulan liikuntahalli on erinomainen koripallohalli, mutta A-tyttöjen SM-sarjapeleissä pitäisi olla kunnon taulu, josta näkee pelaajien henkilökohtaiset virheet. Jakson virheet EBT:lle 5-1, joten valmennusjohdolla oli syytä seurata virhetilannetta.

Toinen jakso alkoi tasaisesti, vaikka EBT:n tyttöjen kädet olivat edelleen kohmeessa, syötöt eivät millään meinanneet pysyä näpeissä. EBT ei saanut kentälle sellaista rähinää, jota Karhulassa pelaamiseen tarvittaisiin. Koreja tehtiin kuitenkin tasaisesti kummassakin päässä ja vieraat pitivät johtoasemansa jakson alusta loppuun. Pitkälle tauolle lähdettiin EBT:n kolmen pisteen johdossa (35-38). 

Kolmas jakso oli kaksijakoinen. Aluksi kotijoukkue kolmosella tasoihin. EBT vastasi kolmosella. Peli-Karhuille kuuden pisteen putki. EBT kuittasi yhdeksän pisteen putkella. Kotijoukkueelle seitsemän pistettä putkeen, EBT:lle viisi. Tälläkin jaksolla virheitä espoolaisille viisi ja kotijoukkueelle yksi. Viimeiselle tauolle tilanteessa 53-55.

Viimeinen jakso: tasaista ja vaikeaa, mutta sehän ei ollut EBT:n A-tyttöjen fanikatsomolle mitään uutta. Ajassa 35:39 Peli-Karhut nousi vielä tasoihin, mutta siihen kotijoukkueen paukut loppuivat. Työvoitto EBT:lle 71-80, jaksotulokset 14-16, 21-22, 16-17 ja 20-25.

"Olimme sopineet peliin tultaessa nuorimman Lehtorannan puolustamisesta joukkueena. Ohjeistus oli ilmeisesti ollut valmennuksen puolelta epätarkka, koska hän teki 19 pistettä hyvillä prosenteilla ensimmäisellä puoliajalla", kritisoi EBT:n A-tyttöjoukkueen head coach Niko Hellman pelin jälkeen. "Puoliajalla tapahtui kuitenkin positiivinen käänne ja toisella puoliajalla tyttöjen toteutus oli erinomaista, eikä hänelle jäänyt mitään helppoa auki. Meidän esityksemme hyökkäyssuuntaan oli positiivista läpi ottelun. Tytöt osoittivat myös loppuhetkien pelaamisessa, kun johtomme oli 2-3 possessionia (suomeksi: pallonhallintaa, toim huom.) erinomaista kypsyyttä ja suoriutuivat tavalla, josta olen ylpeä. Puolustukseen paluussa oli ongelmia, mutta muuten tästä jäi kokonaisuutena hyvä maku, koska vastus oli kova. Meiltä tuli tärkeitä koreja ja kaksinkamppailuvoittoja koviin paikkoihin laajalta rintamalta", Niko kiitteli.

 

Sunnuntaina Espoon derby

Sunnuntaina EBT:n naisjoukkue kohtasi ykkösdivisioonan kotipelissä rakkaan paikallisvastustajansa Hongan. Lyhyt versio otteluraportista kuuluisi suunnilleen näin: "kuusi ensimmäistä minuuttia oli tasaista, loppupeli EBT:n hallintaa". Ihan näin helpolla voitto ei kuitenkaan tullut, vaan kotijoukkue sai tehdä tosissaan töitä voittonsa eteen. Katsomosta peli näytti tasaiselta, mutta tilastojen mukaan EBT otti enemmän levypalloja, yritti useammin koria, teki enemmän koriin johtaneita syöttöjä ja riisti pallon useammin, joten voitto oli ansaittu. Legendaarista Green Bay Packersin valmentajaa lainaten: "Mitä kovemmin teet töitä, sitä vaikeampaa on antautua".

Yksi voiton avaimista oli myös EBT:n tasaisuus. Avausviisikolle 44 pistettä, penkille 27 pistettä ja jokainen pelaaja onnistui korinteossa. Peli oli loppuun asti hyvätasoinen ja varsinkin Hongan ansiosta myös vauhdikas. Kotijoukkueelle kauden seitsemäs peräkkäinen voitto pistein 71-60, jaksot 24-15, 19-14, 11-7 ja 17-24.

"Puolustimme kolme jaksoa hyvin ja läpi ottelun kestäneen vahvan hyökkäyslevypallopelaamisen johdosta saimme 22 pallonhallintaa enemmän kuin vastustaja. Sillä annoimme itsellemme hyvät mahdollisuudet repäistä suurempikin ero, mutta osumatarkkuus oli tänään heikkoa. Voimme olla kuitenkin tyytyväisiä hyökkäyspelaamiseemme", totesi EBT:n naisjoukkueen head coach Niko "50 Cent" Hellman ääni hieman käheänä.

Ottelun onnistujina palkittiin Hongan #23 Kia Vaalavirta ja kotijoukkueen #32 Lotta Vesiluoma.

 

Teksti Hannu Sivula

Kuvat Kari Mattila ja Elisa Hautala