Niin on hyvä kuin käy

1.2.2015

Niko Hellmanin ohjeita kuulemassa Kiia Larmala, Elisa Hautala ja Heidi Hausen
Ylösheiton voittava Niina Mattila on parantanut otteitaan läpi kauden
Helena Sivula oli omaa luokkaansa Malmilla
Tiivis tunnelma, kontaktia kahtamatta
Voittajan on helppo hymyillä - valmentaja Oscar Andersen

EBT:n A-tyttöjoukkue kohtasi lauantaina SM-sarjan ottelussa Malmin jengeistä tällä kertaa Helmi Capitals II:n. Kotijoukkue on SM-sarjassa tukevasti keskikastissa ja vierailijat sarjan kärjessä.

Malmin, joka Hikipedian mukaan on: "...historiallisesti tunnettu maitolaiturina pääradan varressa keskellä silmänkantamattomia peltoja", Helmi Center on kuitenkin aina hankala paikka pelata, eikä sarjan kärkisija ole koskaan tae tulevasta menestyksestä. Matti Nykästä siteeraten: "Sä oot siellä ylhäällä ihan up yours."

Kotijoukkue liikutti palloa alusta lähtien liukkaasti ja haki aggressiivisella puolustamisella syötönkatkoja ja riistoja. Terhakkaan puolustamisen ja virheen raja on häilyvä, joten Helmi Capitals II:n virhetili täyttyi nopeasti. Virheet ensimmäisellä jaksolla kotijoukkueelle 7-4 ja koko ottelussa 25-20. Ensimmäinen jakso oli kotijoukkueen hallintaa ja se vei ensimmäisen kymmenminuuttisen pistein 22-19.

Toinen jakso mentiinkin sitten jo enemmän EBT:n tahdittamana. Jakson puolivälissä EBT oli tehnyt 17 pistettä kotijoukkueen viittä vastaan ja siirtynyt selkeään johtoon. Helmi Capitals II jatkoi aktiivista puolustustaan ja keräsi jaksolla jälleen seitsemän virhettä. EBT:n pelaajille vihellettiin neljä virhettä, kuten avausjaksollakin. Kokonaisuutena vahva neljännes vierailijoille. Jaksotulos espoonlahtelaisille 28-13 ja tilanne pitkälle tauolle lähdettäessä 35-47.

Kolmannen jakson alussa vierasjoukkueen pelaajat totesivat, että "eiköhän päästetä kaveri mukaan peliin". EBT pelasi kiltisti, pehmeästi, laiskasti ja huolimattomasti. Ajassa 24:53 malmilaiset olivat upottaneet 14 pelitilannekoria, kun espoonlahtelaiset olivat jääneet viiteen. Tilanne yllättäen tasan 52-52. Kolmannen jakson jälkimmäisellä puoliskolla EBT pelasi kuitenkin suunnilleen niin kuin sarjakärjen kuuluukin. EBT upotti 13 pistettä ja Helmi Capitals II jäi neljään. Jakso kuitenkin lopulta kotijoukkueelle 21-18 ja tilanne ennen viimeistä neljännestä 56-65. Yhdeksän pisteen ero ennen viimeistä jaksoa ei valitettavasti/onneksi ole mitään, mikä tekeekin koripallosta niin hienon lajin.

Neljänestä jaksosta on vaikea sanoa, miksi EBT vei sen. Tietenkin on helppo sanoa, että se teki enemmän pisteitä, mutta koripallossa usein kori on vain seuraus oikeista ratkaisuista hetkeä aiemmin. Virheitä, menetyksiä, levypalloja ja riistoja kumallakin joukkueella suunnilleen sama määrä, joten niistä ei selitystä löydy. Green Bay Packersin legendaarinen valmentaja Vince Lombardi on sanonut: "Täydellisyyttä ei voi saavuttaa, mutta jos tavoittelemme sitä, voimme saavuttaa erinomaisuuden". Ehkä EBT:n tyttöjen kokemus ja rutiini lopun ratkaisuminuuteilla auttoivat tekemään enemmän hyviä ratkaisuja? Viimeinen jakso EBT:lle 26-15 ja koko ottelu 91-71.

"Helmi Basket II hyökkäsi alkuun erittäin suoraviivaisesti ja läpi koko ottelun aktiivisesti. Emme päässeet puolustuspäässä omalle tasollemme, vaan olimme suurimman osan ajasta hieman väärin sijoittuneita ja myöhässä rotaatioissa", kommentoi EBT:n head coach Niko "En-koskaan-soita-suutani-tuomareille-mutta-jostain-näitä-tekuja-vaan-tulee" Hellman. "Positiivista oli meidän hyökkäämisemme, laajalta rintamalta tuli onnistumisia ja teimme useita helppoja koreja heidän paikkaprässiään vastaan. Helena (#33 Sivula) voitti tänään lähes jokaisen tilanteen ja hänen ollessa kentällä pelaamisemme oli todella tehokasta", Niko jatkoi.

Teksti Hannu Sivula

Kuvat Terhi Mattila