A-tytöt varmistivat SM-mitalipelipaikan

9.3.2015

A-tytöt valmiina taistoon. Mukana myös vuoden tauon jälkeen, olkapäävammasta toipunut Christel Vialén.
Helena Sivula ja Kiia Larmala juonivat palloa kohti PeKan koria.
...ja puolustuspäässä vastustajan ahtaalle ajavat Kristiin Kourilehto ja Niina Mattila.
Ottelun onnistujat Lotta Eräkangas ja Iida Ahvenainen.

"Minulla on paljon mielipiteitä, mutta jos ihmiset eivät pidä niistä niin on minulla muitakin mielipiteitä"* EBT:n A-tyttöjen vieraaksi lauantain SM-sarjan ottelussa saapui Peli-Karhut Kotkasta.

Tietyt ATSM-joukkueet ovat hyvin riippuvaisia siitä, millaisen rosterin ne saavat kuhunkin otteluun liikkeelle. PeKa on yksi niistä. Kotijoukkue tuli otteluun melkein täydellä kokoonpanolla, mutta vieraiden kokoonpanossa oli vain kahdeksan pelaajaa ja kärkipelaajilla oli muuta tekemistä, joten pelin asetelma oli alusta asti selvä. Ensimmäinen jakso yllätyksettömästi kotijoukkueelle 18-5.

EBT heitti lauantain pelissä kakkoset selvästi keskimääräistä tarkemmin. 42 yritystä ja 22 osumaa eli heittoprosentiksi tuli 52. Kolmoset osuivat juuri niin kuin kauden otteluissa keskimäärin eli noin yksi kolmesta. Vapaaheittoja tuomittin kotijoukkueelle ottelussa vain seitsemän, joista viisi osui. Levypalloja tilastoitiin EBT:lle yhteensä 46, mikä on sama määrä kuin kaudella keskimäärin. Varsinainen normipeli.

Kotijoukkue vei myös toisen jakson selvästi yhdeksän pisteen erolla 19-10 ja 15 minuutin tauolle lähdettiin EBT:n johtaessa vakuuttavasti 37-15. Poppi soimaan ja puffasta pullaa ennen toista puolikasta. Kuten legendaarinen urheiluselostaja Bubi Wallenius aikanaan hehkutti: "Edessä on ratkaiseva toinen puoliaika. Tietysti ensimmäinenkin oli ratkaiseva, koska sinäkin aikana tehdyt maalit lasketaan lopputulokseen. Vaikka usein puhutaan juuri niin, että toinen ja ratkaiseva puoliaika. Mutta kaikki puoliajat ratkaisevat.”

Jälleen kerran kolmas jakso oli kotijoukkueen heikoin. Pisteet tasan 12-12. Ehkä yli 20 pisteen johto puolivälissä sai kotijoukkueen hölläämään tahtia? PeKaa vastaan se ei haitannut, mutta tiukemmissa kamppailuissa höntsäilyyn ei ole varaa.

Viimeisestä neljänneksestä ei jäänyt kummoisia tarinoita kerrottavaksi. Kotijoukkue pussitti 33 pistettä, vieraille kirjattiin pisteitä 16. Peli-Karhuista ei ollut Espoonlahdessa EBT:lle vastusta, vaan kotijoukkue vei ottelun "jotain kolkyt" lopputuloksella 82-43. Voitto on aina voitto, mutta kun kauden ratkaisupelit lähestyvät, tiukat väännöt olisivat valmistautumisen kannalta parempia kuin murskavoitot. Tai ehkä kyse on siitä, mistä Winston Chuchill aikoinaan totesi: "Pessimisti näkee jokaisessa mahdollisuudessa ongelman ja optimisti jokaisessa ongelmassa mahdollisuuden."

EBT:n A-tyttöjen head coach Niko Hellman oli oli joukkueensa esitykseen normityytyväinen: "Vastustajan paikka ei tullut yllätyksenä viiden minuutin pelin jälkeen, mutta se passivoi meitä hetkellisesti. Aika nopeasti siihenkin löytyi ratkaisut. Sen sijaan puolustuksemme oli hyvin kasassa ja vastustajalla oli koko ajan vaikeaa. Eräkangas (Lotta #30) otti hyviä ratkaisuja läpi ottelun ja viimeisteli hyvällä prosentilla."

Ottelun tsempparipalkinnot menivät PeKan #11 Iida Ahvenaiselle ja EBT:n #30 Lotta Eräkankaalle.

*Sitaatti vaihteeksi naispuoliselta ajattelijalta eli Johanna Tukiaiselta
 

Teksti: Hannu Sivula

Kuvat: Terhi Mattila