Naisten divarin runkosarjan voitto ratkaistiin sunnuntaina

9.3.2015

Niko Hellmanilla on taktiikat hallussa
Laura Lahtinen on toipunut leikkauksesta nopeasti
Fiina Oljemark taistelee PuHun Lotta Aaltosen kanssa
Amy Kame oli jälleen tehokkain
Lotta Vesiluoma kaahaa vastustajan korille. Puhuttaret joutuivat antautumaan.

“Olen vahva, olen kova, käytän edelleen eyelineria"* EBT:n naisjoukkue kohtasi sunnuntaina kansainvälisenä naistenpäivänä (toimitus onnittelee kaikkia naisia!) ykkösdivisioonan runkosarjan viimeisessä ottelussa Puhuttaret Vantaalla. Tai kuten kirjailija Juhani Peltonen kirjoitti, Vantaan "kaupungissa".

Pelipaikkana oli Martinlaakson koulun sali, tiedättehän, siinä Mika Häkkinen -aukion vieressä. Jos ette tiennyt, ei se mitään, ei tiennyt Amy Kamekaan.

Ottelun ennakkoasetelma oli tarkkaan tuumittu: voitto, mutta ei liian monella pisteellä. Yleensä helpoin taktiikka olisi voittaa kaikki pelit "jotain kolkyt", mutta sallittakoon myös monimutkaisemmat viritykset, kun niillä pedataan parempia asetelmia jatkopeleihin.
Jos on joskus ollut pahoja ajatuksia Espoonlahden hallista, niin nyt tekee mieli ottaa ne takaisin. Martinlaakson koulun halli on auttamatta liian pieni naisten ykkösdivarin peleihin. Turva-alueena toimii tiiliseinä tai puolapuut - haluatko siis ruton vai koleran? Naisten toiseksi korkeimman sarjatason otteluissa pitäisi - ihan oikeesti - olla tulostaulu, jossa näkyvät joukkue- ja henkilökohtaiset virheet.

Ensimmäinen jakso kotijoukkueelle 20-19. Pelin taso oli aivan eri kuin monissa aiemmissa kamppailuissa. Oli selvää, että vastakkain oli sarjan kaksi kärkijoukkuetta. Koripalloviihdettä koko rahalla. EBT:llä oli ehkä muutaman helpomman pelin jälkeen vaikeuksia päästä vastustajan edellyttämälle intensiteettitasolle. Ensimmäisen jakson virheet kotijoukkueelle 7-2, mikä kertoo puolustuksen aggressiivisuudesta kotijoukkueen korilla.

Toisella jaksolla EBT sai peliinsä kaivattua vauhtia ja liikettä. Kotijoukkueen oli pakko edelleen turvautua sääntöjenvastaisiin keinoihin EBT:n hyökkäysten pysäyttämiseksi. Jakson virheet kotijoukkueelle 7-3. Toisaalta se näytti, mitä kokemus koripallossa merkitsee. Heitot osuivat varmasti, kun tilanne avautui. Toinen jakso espoonlahtelaisille 23-11 ja tulos ennen vartin taukoa espoonlahtelaisille 42-31.

Sysisurkea kolmas jakso EBT:lle. Onko tästä kirjoitettu joskus aikaisemminkin? Tyhmiä virheitä, ohiheittoja ja mielikuvituksetonta hyökkäämistä. EBT tasoitti edellisten jaksojen virhetilastoja tekemällä 12 virhettä kotijoukkueen kahta vastaan. Vantaalaiset nakuttivat viivalta 13 pistettä, pelitilanteista vain 10. EBT:n heittoprosentti kolmannella jaksolla vain 26. Ehkä tämä oli sitä taktiikkaa, jolla haettiin sopivaa piste-eroa? Jakso kotijoukkueelle 23-12 ja täysin ansaitusti. Tilanne kolmen jakson jälkeen tasan 54. Mitä taktisia kuvioita EBT:n head coach Niko Hellman mietti viimeisellä tauolla?

Mitä tahansa tauon aikana puhuttiinkaan, niin se auttoi. EBT pääsi takaisin omalle tasolleen ja mukaan peliin. Neljännen jakson ja koko ottelun kulminaatiopiste nähtiin, kun pelikellossa oli lukemat 32:35. EBT meni kolmella pisteellä johtoon 60-63. Sen jälkeen Puhuttaret pääsi vielä kerran tasoihin, mutta ei enää johtoon. EBT pelasi viimeiset minuutit järkevästi ja vei viimeisen neljänneksen pistein 24-17 ja koko ottelun 78-71. Syksyn kotiottelussa Puhuttaret oli vahvempi numeroin 61-53 eli keskinäisessä paremmuusjärjestyksessä vantaalaisjoukkueelle jäi pisteen etumatka.

"Pelasimme taktisesti erittäin pelkistetysti, keskittyen vain pelaamisemme perusasioihin. Ensimmäisen puoliajan intensiteetti ja energia meidän puolustuspelaamisessa oli suoraan sanoen mahtavalla tasolla!", kiitti EBT:n head coach Niko Hellman pelaajiaan. Kritiikkiä ei tällä kertaa kuultu: "Kolmas erä oli pelin paras opetus meille ja jätetään tällä kertaa joukkueen sisälle se mitä mieltä olin siitä." Kokonaisuutena peli kääntyi kuitenkin positiiviselle puolelle: "Onnittelut meidän tytöillemme tappiottoman joukkueen voittamisesta ja vastaavasti onnittelut Puhuttarille jälleen kerran huikeasta runkosarjasta!"

EBT:n naisjoukkueen edellisistä otteluista on pari jäänyt raportoimatta some-toimituksen sivutoimen kiireiden takia. Ohessa head coach Niko Hellmanin kommentit aiemmista peleistä.

EBT-HoNsU 108-34

"Vastustajalta puuttui valitettavasti molemmat takamiehet. Ekalla puoliajalla toimimme hienosti kykyjemme ylärajoilla, vaikka vähempikin olisi riittänyt, se oli hieno suoritus. Toisella puoliajalla sitten emme enää pystyneet ajamaan itseämme yhtä terävään ja keskittyneeseen suorittamiseen. Niina (#10 Mattila) viimeisteli todella kovalla prosentilla."

Honka Akatemia-EBT 62-84

"Siirryimme hyvin hyökkäyssuuntaan läpi ottelun ja pääsimme liikuttamaan palloa. Näin pääsimme puolustuksen sisään ja saimme luotua hyviä ratkaisuja. Ensimmäisen puoliajan olimme puolustuksessa aivan sekaisin, emmekä saaneet mitään kontrollia Hongan rohkeaan hyökkäyspelaamiseen. Toisella puoliajalla saimme puolustuksen kuntoon, kun peliä ratkottiin ja se oli pelin tärkein anti. Hilmalta (#14 Ala-Vähälä) erinomainen toinen puoliaika, jossa hän auttoi hyvin ajoihin ja esitti vahvaa levypallopelaamista. Hyökkäyssuuntaan saimme onnistumisia laajalta rintamalta, mikä on tärkeää kauden isoimpien pelien lähestyessä kovaa vauhtia."

Otsikon sitaatti koripallon nelinkertaiselta olympiavoittaja Lisa Leslieltä
“I’m strong, I’m tough, I still wear my eyeliner.” - Lisa Leslie

Three games and three wins for EBT. EBT-HoNsU 108-34 and Honka Akatemia-EBT 62-84. Sunday's game against Puhuttaret was the last game of the regular season. Puhuttaret had a faultless record before Sunday's game: 16-0. EBT lost against Puhuttaret in December, but that was before #24 Amy Kame!

Two OK quarters, one lousy quarter and one excellent quarter for EBT. But quarters don't count, it's the final score that matters. EBT-Puhuttaret 78-71 and wins tied, what a geat way to finish the regular season.

#24 Amy Kame was again EBT's most efficient player. 21 points, 6 steals and 4 rebounds. Go Amy!
 

Teksti Hannu Sivula

Kuvat Kari Mattila