EYBL TURNAUSRAPORTTI STAGE 2, 14.-17.1.2016

21.1.2016

EBT:n nuoremmat B-tytöt (2001) lähtivät haastamaan jälleen kerran kovia vastustajia EYBL/EGBL-turnaukseen Saldukseen, Latviaan. Tälläkin kertaa matka taittui torstaina lentokoneella Rigaan, josta järjestäjien pikkubussi hoiti joukkueen Saldukseen. Nopea majoitus ja päivällinen, jonka jälkeen 45min tehokas heittotreeni hallissa. Seuraavien 3 päivän aikana vastassa kaksi tanskalaista, kaksi Latvialaista ja hieman tutumpi Honka...

Alla päävalmentaja Lauri Järvisen turnausraportti: 

 
Game 1 vs. Aabyhoj 
 
Ensimmäinen peli tanskalaisia ( rekordi 5-0) vastaan, jossa sarjataulukkoon nähden olimme altavastaajan asemassa (meidän 1-4). Tietoa vastustajan pelaamisesta ei juuri ollut joten skouttaus jäi tilastojen varaan. Sieltä 1 pelaaja oli ylitse muiden. Huomio tämän urheilullisen ison laitahyökkääjän pysäyttämiseen puolustuspäässä ja hetkittäin aktiivisella paikkapuolustuksella ei niin kovan heittojoukkueen pelin sekoittaminen. Nämä asiat onnistuivatkin kohtalaisesti, mutta emme kuitenkaan onnistuneet hyökkäyspelaamisessa, jossa vastuuta siirreltiin liikaa. Kaveri oli loppupeleissä hieman liian kookas ja myös osaamista riitti eri pelipaikoille. Käytännössä hävisimme pelin heikkoon toiseen erään (7-18) ja emme toisella puoliajalla päässeet erään "kantaan" kiinni. Toiseen peliin oli poikkeuksellisen vähän palautumisaikaa (reilu 3h) joten peli oli unohdettava välittömästi. Lopputulos 34-47. Erityismaininta Fannylle, joka pelasi kauden ensimmäisen Eybl ottelunsa ennakkoluulottomasti puolustaen kovaa ja heittämällä (4p) molemmat pelitilanneheittonssa sisään. 
 
Game 2 vs. BMc herlev 
 
"Tanskapäivän" toinen taisto. Vastustajan pelaamista oli seurattu turnauksen ensimmäisessä pelissä, jossa herlev voitti ruotsin skurun. Vastustajalla oli jälleen kerran yksi pelaaja, joka erottui tilastoista selkeästi joukkueen tehopelaajana. Jälleen siis joukkueen puolustus "specialisteille" töitä tarjolla, jossa myös muiden pelaajien sijoittuminen avainsemassa. Hyökkäyksessä jokaisen oli päästävä eri tasolle pelirohkeudessa ja joukkueena siirtymähyökkääminen oli saatava paremmalle tasolle intensiivisen puolustuspelaamisen myötä. Ensimmäinen erä meidän hienoista hallintaa 12-10. Toinen ja kolmas erä ei ollut meiltä huonoa pelaamista. Teimme paljon asioita oikein ja sovitusti. Pääsimme juoksemaan paljon avoimeen kenttään ja saimme laadukkaita heittoja myös kauempaa, mutta valitettavasti lukuisista hyvistä tilanteista pallo ei mennyt koriin riittävällä prosentilla ja päät olivat tästä johtuen hieman painuksissa. Teimme yhteensä vain 10p 16minuutin aikana. Viimeisessä erässä yritys ei loppunut mutta kaverin 9p kaula oli liikaa tässä kohtaa kiinni otettavaksi. Paljon töitä mutta näissä peleissä ei riitä pelkästään puolustuspäässä onnistuminen. Mielenkiintoista oli kauden suurin 3p heittomäärä. Kaaren takaa yrityksiä 22, sisään 0! Lopputulos 30-39. Peli oli siis täysin voitettavissa. Erityismaininta ottelusta joukkueen pointille sannille (10p, 5l, 3r), joka nosti omaa tasoaan hyökkäyssuuntaan ollen vaikea pideltävä vastustajan takapelaajille. 
 
Game 3 Vs. Rigas BJSS 
 
Vastassa Latvian ikäluokan kärkijengejä. Jälleen kerran: vastustajan peli hyökkäyspäässä pyöri pitkälti yhden pelaajan kautta. Oli saatava tämän pelaajan heittoyritykset kuriin tai ainakin huonoihin heitonvalintoihin. Pyrimme pitämään 178cm taitavan laiturin irti pallosta aina kun mahdollista ja auttamaan jatkuvasti 1:n tai kahden pelaajan kautta.  Peli alkoi osaltamme erittäin huonosti. Pallonsiirtely kaverilla oli aivan liian helppoa ja näin ollen myös hyökkäyspäässä tekeminen liian flegmaattista ja hidasta. Erä rigalle 13-6. Erätauolla valmentajan pulssi kävi melko korkealla. 6p eräpisteillä emme tule voittamaan yhtäkään peliä oli huutopuheen isoin viesti(tai ainakin tarkoitus). Pelaa paljon kovempaa skriinitilanteet ja kaksinkamppailut äläkä välitä virheistä, pelaa itsekkäämmin hyökkäyspäässä äläkä välitä ohiheitoista. Taktisesti paikkaprässin ottaminen heti korin jälkeen tai kuolleesta pallosta. Pelin luonteeseen oli saatava muutos ja se myös pelaajien toimesta tapahtui. Voitimme erän 23-5! En ole koskaan nähnyt vastaavaa flow tilaa mikä joukkueessa sillä hetkellä oli. Kaikki 11 pelaajaa kävivät kentällä 8min erän aikana ja vastustajan puolenkentän ylittäminen tuotti tuskaa. Jos näin kävi niin usein siitä koitui menetys liian "paniikin" johdosta. Kolmas erä 13-13 ja vastustajan valmentajan luovuttaa pelin neljännen alkaessa ottamalla tähtipelaajansa ekaa kertaa vaihtopenkille. Stara ei enää palannut ja peli oli käytännössä ratkennut. Saimme näin ollen vastuuta jaettua tasaisesti viimeisessä erässä, joka oli tärkeää iltapeliä ajatellen. Skorasimme ekaa kertaa yli 50p ja olimme viivalla 28 kertaa! Lopputulos 54-45. Erityismaininta Nooralle, joka vei vastustajan tähtipelaajan motivaation ja peli-ilon täysin puolustamalla äärimmäisen sitoutuneesti/kypsästi. Lisäksi Wilmalle (14p, 8l, vaparit 7/8) joka nautti vastuusta, ollen agressiivinen ja pelaten kovalle itseluottamuksella molempiin suuntiin.
 
Game 4 Vs. Saldus
 
La illan myöhäisottelu (klo 1930) paikallista Salduksen Sporta Skolaa vastaan. Latvialaisten turnausrekordi oli 1-2 eli sama kuin meillä, joten odotettavissa oli jälleen tiukka taistelu pisteistä. Molemmat joukkueet olivat varmasti enemmän tai vähemmän väsyneitä tässä kohtaa turnausta. Ennen peliä puhuimme meidän laajasta materiaalista verrattuna vastustajaan, joka pelasi käytännössä kaikki pelit 6:n pelaajan voimin. Lisäksi muistutettiin siitä mihin tilanteeseen jokainen on nyt päässyt eikä näin kovia pelejä näin upeissa puitteissa tule monellekaan usein eteen. Kotiyleisön edessä fiilis oli näin ollen varmasti kunnossa sopivan jännityksen kera. Gameplan laittaa kaverin takapelaajille paljon painetta ja jälleen kerran auttaa PALJON tietyistä pelaajista. 
Ensimmäinen erä Saldukselle 10-7. Toiseen erään tulimme kovalla intensiteetillä ja saimme vastustajan kärkipelaajat hyvin kuriin. Puoliajalle siirryimme etulyöntiasemassa tilanne 19-15. Kopissa puhuimme siitä että jos jatkamme samalla enegialla puolustuspäässä ja jokainen käyttää omat korintekopaikat tulemme varmasti voittamaan. Peli eteni aikalailla piste pisteeltä, mutta itse pelin taso ei noussut kovin korkeaksi. Viimeisessä erässä saimme 10p kaulan (38-28) vastustajaan ja peli alkoi olla ohitse. Hallitsimme ottelua läpi pelin ja paremmalla heittopelillä (3p 1/17) olisimme voittaneet isosti. Lopputulos meille 38-32. Erityismaininta Maijalle, joka pelasi totutun kovaa pakkia stoppaamalla Salduksen pistenikkarin. Myös Hanna teki erinomaista työtä kyseisen pelaajan "naamalla roikkumisessa".
 
Game 5 vs. Honka 
 
Viimeinen kamppailu. Vastassa sarjan kärkijoukkue ja naapuri Honka. Honka oli voittanut yllättävänkin ylivoimaisesti turnauksen kaikki pelinsä ja peluuttanut meidän tyyliin laajasti koko rosteriaan. Honka tuli peliin omalla kovalla intensiteetilllään ja ratkaisuvalmiudellaan. Jäimme viimeistään toisessa erässä täysin jalkoihin ja eväät oli melkoisen syöty. Puoliajalle tilanteessa 39-12. Kopissa valmentaja ihmetteli joukkueen tulostaululla olevaa 1 joukkuevirhe 16 minuutin aikana. Liika kiltteys (tai kunnioitus) vastustajaa kohtaan näkyi molempiin suuntiin. Ei ollut enään kyse taktisista asioista eikä pelin voittamisesta. Pelaajien piti itse löytää keinoja jos pelin luonnetta haluttiin muuttaa. Pelasimme toisella puolikkaalla toki paremmin ja rohkeammin, mutta honka oli tällä kertaa yksinkertaisesti lukemien verran parempi. Lopputulos 82-36. Merkille pantavaa pelistä oli joukkueiden pelitilanne heittomäärät. Honka 70 EBT 40. Muuta kerrottavaa jälkipolville ei jäänyt.
 
Mitä jäi käteen?
 
Runsaan pelikokemuksen lisäksi turnaus oli hyvin järjestetty. Majoitus oli riittävä, ruoka hyvää ja urheilulliset puitteet upeat. Pelihalli, majoitustilat ja ruokailut olivat kaikki kävelymatkan päässä. Lisäksi kaikki pelit kuvattiin turnausorgsnisaation puolesta ja jokainen joukkue sai omat pelinsä talteen. Näistä valmennus ja pelaajat saavat arvokasta tietoa jatkon suhteen. 
 
Missä pärjäämme ja missä tulee kehittyä?
 
Olemme turnauksen varmasti kärkijoukkueita puolustuspäässä niin henk.koht kuin joukkuetekemisessä. Pelaajat vastaanottivat ja toteuttivat hienosti eri taktisia malleja mitä eri peleissä toteutimme. Tämän ja henk.koht työmoraalin ansiosta meitä vastaan on erittäin vaikea skorata ( kyllä, honka vastaan emme onnistuneet). 
Parannettavaa riittää kuitenkin pelikovuudessa ja erityisesti levy-/irtopallojen jälkeisissä tilanteissa, joita häviämme vielä liikaa.
Hyökkäyspäässä pallonliike on hyvää ja myös tilan ymmärtäminen paranee koko ajan ja  sitä myötä korintekopaikkojen laatu kasvaa. 
Henk.koht taitotaso ja pallollisen pelaajan röyhkeys sekä tilanneluku vaatii vielä kehitystä, jotta pääsemme uusille lukemille hyökkäyspäässä. Koska voimatasolla olemme sarjan alempaa kastia (vielä) niin tulee tämä korvata nopeammalla pelaamiselle ja se jos joku vaatii paljon taitoa. Korintekemistä ei voi harjoitella koskaan liikaa.
 
Overall
 
Joukkue on ottanut isoja askeleita pelitavan omaksumisessa ja tämän takia 3:s turnaus tulee varmasti olemaan kauden parasta. Joukkueen pelaajissa on valtavasti urheilullisuutta, mutta myös erilaista koripalloilullista potentiaalia. Valmennuksen tehtävä on siis erittäin helppo: jatkaa näiden nuorten pelaajien kehittämistä ja kasvua urheilijoina. Suurkiitos Huollolle Ulla ja Elias, jotka pitivät jälleen kerran pelaajista erinomaista huolta!