Naisten ratkaisupelit lähestyvät

12.2.2016

EBT:n Naisten Korisliiga -joukkueella on tällä hetkellä 18 peliä takana ja kuusi edessä. Saldona on viisi voittoa ja 13 tappiota. Kymmenellä pisteellä sijoitus on seitsemäs. Sarjataulukossa takana ovat vain Peli-Karhut Karhulasta ja Tampereen Pyrintö. Korisliigan taso on osoittautunut juuri niin kovaksi, kuin ennen kauden alkua uumoiltiinkin.

Tilastoista loytyy muutama tulos, jotka havainnollistavat joukkueen suorituskykyä. Päällimmäiseksi nousee "Tiukat ottelut" -tilasto (voittanut/hävinnyt viidellä pisteellä tai alle), jossa EBT on neljällä tappiollaan heikoin. Hollantilainen jalkapalloilija Ruud Gullit totesi aikanaan saman ongelman: "Me hallittiin pelistä varmaan jotain 99 prosenttia, mutta ne viimeset kolme prossaa maksoi meille paljon." Siis niinku mitä? Alle viiden pisteen ero voi syntyä käytännössä siinä, että pari pallonhallintaa koko pelissä kääntyy puolin tai toisin. Hieno laji, pienet marginaalit.

 

Koutsi Doug Collins laskeskeli joskus, että: "joka kerta, kun Detroit skoraa yli 100 pistettä ja vastustaja jää alle 100 pisteeseen, se melkein aina voittaa." Pisteiden tekeminen on siis ratkaisevan tärkeää koripallossa. EBT on tehnyt tähän mennessä yhteensä 1,211 pistettä eli keskimäärin 67,28 pistettä per peli. Sijoitus yhdeksän joukkueen sarjassa toiseksi viimeinen.

 

Positiivista on, että EBT on erittäin hanakka heittämään kolmosia. Joukkueen keskiarvo kolmosyrityksissä on 31 (vastustajilla 21) ja onnistuneita heittoja keskimäärin kolme enemmän kuin vastustajalla kussakin pelissä. Kakkosissa ero EBT:n ja keskiarvovastustajan välillä on pienempi, mutta tilastojen mukaan EBT on ottanut neljä koria takkiin per peli. Vapaaheitoissa ero revähtää. Vastustaja on päässyt yrittämään vapaaheittoa noin 21 ja EBT vain 12 kertaa. Valmentajalegenda Rick Majerus on sanonut: "Voittaakseen isoja pelejä joukkueen on mentävä vapariviivalle. Ja sitten ne on heitettävä sisään." Sama heppu totesi myös, että "ne, jotka eivät pidä puolustamista tärkeänä, saavat eturivin istumapaikat peliin." Jos ette usko, niin kysykää Hanno Möttölältä, jota Majerus valmensi Utahissa.

 

"Mehän käännetään tää jengi ympäri 360 astetta", totesi maaginen pointti Jason Kidd rehvakkaasti. Luulisi, että Berkeleyssä olisi ollut matematiikan opetusta tarjolla yliopistopelaajille, mutta ehkä Kidd päätti keskittyä pallonkäsittelyn treenaamiseen? EBT:llä on edessään kuusi ratkaisevaa peliä. Osassa peleissä voittoon pitäisi riittää normisuoritus, toisissa vaaditaan huikeaa venymistä. EBT:n edellisestä voitosta on jo kaksi kuukautta, joten nyt on kurssi käännettävä keinolla millä hyvänsä. "Pesis on 90 prosenttisesti mentaalipuolen juttu. Se toinen puolikas on fysiikkaa", ynnäsi pesäpallolegenda Yogi Berra.

 

Fysiikka ei parane kädenkäänteessä, joten ehkä kannattaisi panostaa mentaalipuolelle? Tai ei ehkä sittenkään, jos uskoo golfari Michelle Wietä: "Urheilupsykologia ei oikein nappaa. Se saa minut tuntemaan itseni hulluksi." Yksinkertaiset ohjeet ovat yleensä parhaita, joten jätetään viimeinen sana Bob Lemonille: "En koskaan tuonut pelejä mukanani kotiin. Jätin ne aina johonkin baariin."

 

Tilastot ovat tilastoja ja menneet menneitä. Loppukauden tulokset ovat täysin omissa ja fanien käsissä. EBT:n otteluohjelma on:
- Lauantaina 13.02.2016 kello 15:00 vieraissa Vimpelin Vetoa vastaan
- Sunnuntaina 14.02.2016 kello 17:00 kotona Espoonlahdessa vastassa Tampereen Pyrintö
- Sunnuntaina 06.03.2016 kello 14:00 vieraissa Tapiolan Honkaa vastaan
- Lauantaina 12.03.2016 kello 15:00 Lappeenrannassa Catzia vastaan
- Sunnuntaina 13.03.2016 klo 17:00 Äänekosken Huima vieraissa
- Lauantaina 19.03.2016 kello 15:00 Peli-Karhuja vastaan kotona Espoonlahdessa

Merkitsepä siis ainakin kotiottelut kalenteriisi ja tule kannustamaan EBT voittoon!

 

 

Teksti: Hannu Sivula