EBT:läisiä vapaaehtoisina koripallon U20 EM-kisoissa

20.7.2016

EM-kisojen vapaaehtoiset yhteiskuvassa.
EM-kisojen pääsihteeri Ari Tammivaara ohjeistaa vapaaehtoisia. (Kuvat: Susijengi - Basketball Team Finland)

Nuorten EM-kisat ovat Suomen Koripalloliitolle iso ponnistus, joka ei onnistuisi ilman kisojen 240 vapaaehtoista. Myös useita EBT:ssä seuratasolla toimivia henkilöitä on mukana kisoissa.

Vapaaehtoiset on jaettu eri tiimeihin, joita ovat esim. kisatoimisto, hotellien infopisteet, joukkueiden attaseat, akkreditointi, kuljetus, ottelutapahtumat, toimitsija ja tilastointi, asiakaspalvelu, lipunmyynti, ensiapu ja lääkintä, kenttien rakentaminen ja purkaminen, järjestyksenvalvonta ja viestintä.
 
 
Raija Tuomi-Sarja työskentelee kisojen toimitsija- ja tilastointitiimissä, jossa hänen vastuullaan on ollut tulostaulun pitäminen. Raija on pitkän linjan EBT:läinen, joka on ajautunut mukaan toimitsijatehtäviin omien poikiensa (synt. 1995 ja 2001) harrastuksen kautta. Nykyään Raijan voi nähdä toimitsijapöydässä EBT:n naisten ja miesten joukkueiden kotipeleissä. Kansainvälisten pelien toimitsijaura aukeni, kun Raija näki Basket.fi:ssä ilmoituksen, jossa kotikisoihin haettiin vapaaehtoisia.
 
- Päätin hakea mukaan ja olin todella innoissani, kun minut valittiin. Kaikilla vapaaehtoisilla oli yhteinen aloitustilaisuus, mutta sen jälkeen on kouluttauduttu ja valmistauduttu omissa tiimeissä. Toimitsijoita ovat johtaneet Marika Vilanen ja Nina Koivisto. Toimitsijapöydän keskellä istuu FIBA:n (Kansainvälisen koripalloliiton) komissaari, joka valvoo, että kaikki menee sääntöjen mukaisesti.
 
Raija sai tuntumaa tehtäviin, kun hän oli alkukesästä Kisakalliossa 16- ja 18-vuotiaiden PM-kisoissa toimitsijana.
 
- Jännää ja stressaavaa on kuitenkin ollut. Kaksi ottelua vedetään aina putkeen. Ottelussa pitää keskittyä tarkasti.
 
Raija on ollut kolmen ensimmäisen kisapäivän aikana yhteensä neljässä pelissä toimitsijana.
 
- Kun ei ole toimitsijavuorossa, saa katsoa muut pelit ilmaiseksi. Vapaaehtoiset saivat kisa-asut, kaksi pikeepaitaa ja sinisen collegetakin. Meillä toimitsijoilla on lisäksi punaiset toimitsijapaidat.
 
- Mahtava kokemus tämä on ollut.
 
 
Sari Ahopelto työskentelee kisojen ensiapu- ja lääkintätiimissä, jossa on yhteensä 20 lääkäriä, sairaanhoitajaa ja fysioterapeuttia. Tiimiä vetävät medical officerit maajoukkueen lääkäri Aleksi Kallioniemi ja Klaus Köhler. Sari, joka on siviiliammatiltaan lääkäri, päivystää otteluissa työparin kanssa.
 
- Olemme ensisijaisesti pelaajien käytettävissä. Isoimmilla mailla, kuten esim. Ranskalla ja Espanjalla, on myös omat lääkärit joukkueissa. Melkein kaikilla mailla on omat fysioterapeutit. Koska kyse on massatapahtumasta, olemme tietenkin myös yleisön käytettävissä, jos tarvetta ilmenee.
 
Sari kertoo, että Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheiluhallissa on koko ajan ambulanssi ja ensihoitajat päivystämässä, myös joukkueiden harjoitusten aikana.
 
- Olen tosi tyytyväinen, että päätin lähteä mukaan. Kisat ovat olleet erittäin positiivinen juttu. Kaikki vapaaehtoiset puhaltavat yhteen hiileen. Lääkintätiimin kesken on tosi hyvä yhteishenki ja medical officerit Aleksi ja Klaus ovat olleet tosi avuliaita. Tämä on tärkeä tapahtuma Suomelle, aikuisten EM-kisojen kenraali.
 
Niihin kisoihin Sari aikoo todennäköisesti myös hakea mukaan.
 
Sari on ollut tämän viikon normaalisti siviilitöissä, mutta intoa riittää tulla lääkäriksi hallille vielä illalla. Ahon perheessä ollaan muutenkin koriksesta innostuneita. Sarin lapset Jaakko (synt. 01) ja Julius (synt. 05), sekä aviomies EBT:ssä valmentava Janne, ovat kolmen ensimmäisen kisapäivän aikana katsoneet kaikki Helsingin jäähallin 12 ottelua. Kunniakas suoritus sekin!
 

Juhana Juppo toimii otteluissa kuuluttajana. Hän osallistui viime kaudella Koripalloliiton järjestämään kuuluttajakoulutukseen ja siellä koottiin kuuluttajatiimi. Kuuluttajia on yhteensä seitsemän. Suomen pelit kuuluttava Jaakko Laakso toimii tiiminvetäjänä.
 
Jupon mukaan EM-kisat ovat olleet hieno kokemus.
 
- Suomen pojat ovat pelanneet hyvää peliä ja muutenkin kisoissa on nähty hyvää korista. Hieno tapahtuma kaiken kaikkiaan. Koska kyseessä on nuorten kisat, virheitä tulee vielä, mutta se tekee pelistä vain jännittävämpää.
 
Jupolla on jo vankka kuuluttajakokemus. Hänen mukaansa junnupeleihin valmistaudutaan kuuluttamalla junnupelejä. Juppo arvelee, että hän on tähän mennessä kuuluttanut noin 100 EBT:n junnupeliä. Hänen lapsensa pelaavat EBT:n P04 ja T08 joukkueissa.
 
- Ainoa ero EBT:n peleihin on se, että näissä kisoissa pelaajien nimet on vähän vaikeammin lausuttavia.
 

Iiris Katavisto ja Nina Nygren toimivat kisoissa kenttien moppaajina, mutta heitä ei tavoitettu haastattelua varten.
 

Teksti: Anssi Iivonen