Espoo Team taisteli itselleen kotiedun

22.3.2010

Espoo Team taistelee tänäkin kautena SM-mitaleista.

Tappiollisen Forssa - ottelun jälkeen oli selvää, että kotiedun turvatakseen Espoo Teamin oli voitettava jokainen sen jäljellä olevista otteluista. Urakka alkoi Keravalta jossa tuli vastaan sarjapaikastaan hurjasti taisteleva Keravan Energia Team. Espoo Team joutui otteluun siipirikkoisena, sillä kokoonpanosta olivat jalkavaivaisina sivussa Anni Mäkitalo sekä Evita Iiskola. Myös Janniina Koivunen oli ollut koko viikon sivussa kuumetaudin takia. Paikalle saatiin kuitenkin 8 pelaajaa ja taisto oli valmis alkamaan.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Joukkueet etenivät käsi kädessä aina tilanteeseen 9 - 13 asti. Tämän jälkeen Espoon puolustus tiivistyi ja hyökkäys tuli siivellä mukana. Vierailijat veivät seuraavan viisiminuuttisen 10 - 0 ja koko ensimmäisen 10 minuuttisen 9 - 23.

Espoo otti hyvän alun myös toiseen neljännekseen. Ero kasvoi muutamassa minuutissa 19 pisteeseen, Susanna Rinnan naulatessa kaarelta, Niina Laaksosen onnistuttua vapariviivalta ja Whitney Allenin retkeillessä nostoon Keravalaispuolustuksen keskeltä. Erä palloiltiin loppuun tasatahtiin ja samainen ero hehkui tulostaululla myös 20 pelatun minuutin jälkeen.

Puoliajan jälkeen Kerava kovensi peliään huomattavasti. Päälle käytiin kuin yleinen syyttäjä ja se saikin Espoon varpailleen erän alussa. Anette Juvonen toi onnistuneella kolmosellaan kotijoukkueen 14 pisteen päähän. Whitney Allen kuitenkin kuittasi pari hyökkäystä myöhemmin ja herätti vierailijat hetkellisestä unesta. Kun vielä loistavan pelin pelannut Hanna - Mari Ahtikoski onnistui viimeistelemään ajonsa ja Whitney pamautti kaaren takaa toistamiseen, kasvoi ero jo yli 20 pisteen. Hetkeä myöhemmin Niina Laaksonen nosti virheestä huolimatta kakkosen pussiin ja hankki lisäpisteen viivalta. Ero oli kasvanut jo 25 pisteeseen, tilanteessa 30 - 55. Kerava kavensi vielä erän loppuun Michaela Mouan vapareilla ja Daphne Mitchellin korilla taukotilanteeksi 34 - 55.

Viimeinen erä olikin sitten aikalailla pelailua. Espoolaisten suurin lataus oli jo kadonnut ja Kerava pääsi rokottamaan. Kotijoukkue pidettiin kuitenkin turvallisen välimatkan päässä. Pienimmilläänkin ero pysyi 14 pisteessä. Summerin soittaessa joukkueet pois kentältä, komeili taululla Espoon voittoluvut 54 - 69. Espoo joutui pelaamaan ottelun käytännössä katsoen 7 pelaajalla. Kuumetaudista koko viikon kärsinyt Janniina Koivunen pystyi pelaamaan vain muutaman minuutin, ennen kuin olo huononi ja Janni joutui jättämään pelin kesken. Penkiltä peliin tulleet Moona Owusu sekä Hanna - Mari Ahtikoski täyttivät kuitenkin roolinsa enemmän kuin hienosti.

Kotietu vaatii voiton Catzistä

Toinen osa kahdesta pakkovoitosta oli takana. Edessä oli todellinen testi - CATZ. Espoolaisia vaivannut Noro - Virus oli ottanut jälleen yhden pelaajan syleilemään ämpäriä. Tällä kertaa ottelusta sivussa oli loistavaan kevätvireeseen päässyt Sandra Välikoski. Myös Anni Mäkitalo oli jalkavaivaisena sivussa. Parketille saatiin jälleen 8 pelaajaa ja kotiedun metsästys oli valmis alkamaan.

Ottelun alku oli espoolaisten. Niina Laaksonen aloitti todella vahvasti. Niina vastasi Espoo Teamin pistetehtailusta ja nosti vapaaheitoillaan Espoon 11 - 7 johtoon, kun kuusi minuuttia oli pelattu. Espoo Team kuitenkin jäätyi pahasti tämän jälkeen. Catzin Jelena Reshetko teki yksinään seuraavat 8 pistettä siirtäen lappeenrantalaiset 11 - 15 johtoon. Tahti sen kuin koveni ja Juta Jahilon onnistumisten jälkeen ero ehti kasvaa jo tilanteeksi 11 - 23. Venlakaisa Hölttä kuitenkin päätti Espoo Teamin kuivan kauden naulaten kolmenpisteen heiton keskelle keksintöä ja tuoden joukkueensa iskuetäisyydellä erätauolle, 14 - 23.

Toiseen erään tuli rajusti taisteleva Espoo Team. Suomalaiskolmikko Niina Laaksonen, Susanna Rinta sekä Venlakaisa Hölttä nostivat koreillaan Espoon 4 pisteen päähän, kun erää oli pomputeltu 3 minuuttia. Seitsemän minuutin kohdalla, ensimmäisen pelinsä espoo - paidassa aloittanut, Janniina Koivunen toi vapareillaan "Tiimin" tasoihin, 33 - 33. Hetkeä myöhemmin Whitney Allen onnistui nostamaan kotijoukkueen kärkeen, ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen erän. Molempien joukkueiden amerikkalaispelaajien maalatessa vielä kertaalleen oli Espoo Team siirtynyt taukojohtoon, 37 - 35.

Kolmannessa erässä voimasuhteet vaihtuivat jälleen. Kuusi ja puoli minuuttia edettiin johtoa vaihdellen kunnes Niina Laaksosen neljäs virhe sekoitti pakkaa. Ottelua dominoinut pelaaja oli pakotettu vaihtoon ja Catz nykäisi välittömästi. Jelenat, Reshetko sekä Solovjeva, nostelivat nopeaan tahtiin Catzin 7 pisteen karkumatkalle, 41 - 48. Susanna Rinta kavensi vielä ja viimeiseen erään lähdettiin kuusi pistettä perässä, 43 - 49.

Taistelu kotiedusta oli kuitenkin erittäin vahvasti hengissä. Venlakaisa Hölttä sekä Niina Laaksonen nostivat Espoo Teamin vajaassa kahdessa minuutissa tasoihin. Minuuttia myöhemmin, kaukoheittonsa kanssa alkupelistä takellellut, Susanna Rinta täräytti kolmosen kassiin ja siirsi Tiimin jälleen keulille, 52 - 49. Ero kasvoi kasvamistaan. Whitney Allen pussitti vaparilta kotijohdoksi jo 60 - 51, kun 5 minuuttia oli peliaikaa jäljellä. Espoo otti tässä tilanteessa jälleen pienen lastin jäätä käsiinsä. Hyökkäys pysähtyi ja lappeenrantalaiset kiittivät. Vilma Kesänen naulasi kolmosen pussiin puolustuksen nukahtaessa ja toi kissalauman 4 pisteen päähän, 60 - 56. Seurasi kahden ja puolen minuutin puolustustaisto. Kun puolitoista minuuttia oli jäljellä, räjäytti Espoo kapteeni Susanna Rinta kotikatsomon. Kolmenpisteen heitto varmasti sukanperukoille ja Tiimi kärkeen 63 - 56. Elisa Bue kavensi vielä seuraavasta hyökkäyksestä, mutta johtoaan Espoo ei enää vieraille luovuttanut. Ero kasvoi vapaaheittoviivalta jo 10 pisteeseen, Catzin ollessa pakotettu rikkomaan. Vilma Kesänen onnistui vielä kertaalleen korinteossa, viimeistellen loppulukemat, 68 - 60.

Espoo Team oli onnistunut kellistämään Catzin ensimmäistä kertaa ja vielä todella tärkeällä hetkellä. Voitto takasi Espoo Teamille kotiedun pudotuspelien välieriin. Espoolaiset voittivat runkosarjassa 20 ottelua, häviten vain 8. PeliKarhuilla löytyy sarjataulukosta sama voittosuhde, mutta keskinäisten otteluiden ollessa Espoolle 3-1, menee Tiimi playoffeihin kakkospaikalta.

"Viimeiset kaksi peliä ovat olleet joukkueelta upeaa taistelua. Harjoittelu on ollut rikkonaista, kun koko ajan joku on sairaana sivussa. Eipä näyttänyt haittaavan. Jokainen nosti tasoaan ja penkiltä tulleita pelaajia ei voi kiittää tarpeeksi." Kommentoi joukkueen päävalmentaja Mikko Larkas. "Pitää muistaa kuitenkin, että nyt vasta mitataan todellinen taso. Seuraavat pelit ovat ne millä on merkitystä. Ei kukaan muista montako peliä runkosarjassa voitettiin tai hävittiin. Ainoa millä on väliä on mestaruus!" Larkas muistuttaa. "Olemme saamassa kaikki pelaajat takaisin riviin. Koko paketti on kasassa ja aikataulussa. On lupa odottaa kovaa välieräsarjaa." Larkas päättää.

KET - Espoo Team 54 - 69
KET: Juvonen 13/1,Mitchell 11/6, Moua 10/8, Kosunen 9, Paavola 4/2, Punkkinen 3, Kilponen 2/2, Koponen 2, Nissinen 0/2, Havio 0/2
Espoo Team: Allen 18/3/3r/3t, Hölttä 16/4, Laaksonen 13/10, Rinta 11/4, Välikoski 4/6, Owusu 3/2, Ahtikoski 2/2, Koivunen 2/1

Espoo Team - Catz 68 - 60
Espoo Team: Laaksonen 22/5/3r, Rinta 19/2, Hölttä 12/6, Allen 10/9, Koivunen 3/8, Iiskola 2/1, Owusu 0/2, Ahtikoski 0/1
Catz: Reshetko 20/4, Jahilo 10/9, Bue 8/3, Kesänen 8/2, Solovjeva 7/7, Piipari 7, Valtakari 0/2