EBT:n T-06 mitalin makuun heti ensimmäisessä EYBL-turnauksessa

20.11.2017

Tytöt-06 osallistui toukokuussa Nord Cupiin tarkoituksena testata, pärjäämmekö baltteja vastaan. Tulos oli lupaava, kun voitimme mm. Juglan Latviasta ja Viron parhaat, kuten BC Cramon. Kun olimme vastikään pärjänneet hyvin omassa ikäluokassamme Suomessa, niin päätimme lähteä Euroopan valloitukseen jo nyt minityttö-iässä, jotta saamme optimaalisen kehittymisympäristön tytöille. EYBLissä nimittäin oppi pelaamaan kovaa…

Matka alkaa Via Baltikalle torstaina 16.11.2018. Mukana ensimmäiset 12 tyttöä. Kaikki on uutta ja kiehtovaa. Saavumme klo 1730 hotellille ja nappaamme päivällisen. Sitten lähdemme ulkoilemaan ja katsomaan pelipaikkaa. Löydämme Ridzenen vanhan hallin. Minusta paikka on kiehtova, vaikka monet sitä moittivat. Sali on vanha, huokuu korisperinnettä kaikkine valokuvineen ja pokaaleineen. Kentässä ei ole muita kuin korisviivat – täällä ei pelata mitään sählypelleilyä, vain koripalloa. Lähdemme kotiinpäin ja löydämme mahtavan suuren leikkipuiston, joten päästäämme teletapit leikkimään sinne. Tämä osoittautuu mahtavaksi päätökseksi, tytöt saavat kunnolla raitista ilmaa ja ovat sopivasti väsyneitä, kun pääsemme hotellille. Nyt uni maistuu.

 

Perjantai 17.11. Jugla-EBT

Ensimmäinen matsi odottaa. Vastassa on Latvian ykkösjoukkue, Jugla. Olemme pelanneet Juglaa vastaan toukokuussa Nord Cupssa ja voitimme silloin kymmenisen pinnaa. Joukkueesta emme silti juurikaan muista mitään ja hiukan jännittää. Tytöt lenkkeilevät hotellilta hallille reippaasti ja pikkuhien mukana jännitys näyttäisi helpottavan.

Juglalla on kaksi dominoivaa, hyvin taitavaa laituria, jotka pitää merkata. Mutta meillä on laaja materiaali ja sitä tulemme käyttämään uuvuttamaan nämä tähtöset. Ottelu lähteekin hyvin liikkeelle ja saamme johtoaseman. Hieman tuntuu kuitenkin hermotuttavan, heitot ihan avoimista paikoista korin alta menevät ohi. Enna pelaa kuitenkin loistavasti ja ajaa jatkuvasti korille nakuttaen pisteitä. Johdamme kolmannella jakson lopussa 13 pistettä kun vastustaja ottaa aikalisän. Puhumme tyttöjen kanssa, että nyt pidetään tämä etuasema ja ollaan tarkkoja erän loppuun. Aikalisältä tultua vastustaja tekee kuitenkin hetkessä pari koria ja johto sulaa. Neljännen alussa sama jatkuu ja pian eroa on vain 4 pinnaa. Tyttöjä hermostuttaa. Lopulta ratkaisu tulee tavalla, jota ei osaa yleensä odottaa – Enna pussittaa komean kaukoheiton kuudesta metristä ja lopuksi joukkueen kuopus, Erika, ajaa voimalla korille ja upottaa ratkaisukorin, joka venyttää johdon kahdeksaan pisteeseen.

Vastustajan tähtikaksikko tekee 22 pistettä joukkueen 26 pisteestä. Meillä Enna takoo 10 pinnaa ja Nella 8 pinnaa. Jugla on lyöty 32-26. Tästä on hyvä jatkaa, sillä vastus helpottuu lohkon jatkopeleissä.

 

Perjantai 17.11. Valmieras – EBT
Valmieras on Latvian viides tällä hetkellä. Jussi on käynyt skauttaamassa Valmierasin aamulla ja pelisuunnitelma on hyvin selvä. Valmierasilla on yksi valtavan pitkä ja taitava pelaaja, joka dominoi peliä. Se pitää pysäyttää ja toisaalta laittaa herkeämätön paine vastustajan takamiehiin, jotta eivät saa palloa pitkälle tytölle.

Peli alkaa. Tyttö on tosi iso! Allikin näyttää ihan pieneltä sen rinnalla. Mutta ei hätää, pelisuunnitelma toimii. Vastustaja on hätää kärsimässä meidän prässin kanssa ja heille tulee käsittämättömät 36 menetystä! Ja sen kerran, kun he saavat pallon ylös, niin Alli fronttaa Valmierasin pitkän tytön ja riistää ylisyötöt. Pitkä tyttö turhautuu ja vaatii päästä penkille…jonne pääsee…ja jää sinne. Sofia hyörii puolustuksen lukkona viidellä riistolla ja Enna tykittää taas 10 pinnaa ollen high score. Lopulta murskaamme Valmierasin 51-5. Eipä jää paljoa seliteltävää.

 

Illalla palaamme vielä hetkeksi hallille avajaisseremoniaan. Tytöt ovat ihmeissään, kun kansallispuvuissa olevat tanssijat esittävät tanssejaan ja Ridzenen rumpusetti näyttää kuinka matseissa luodaan tunnelmaa. Tulee tytöille oikein kansainvälistä tunnelmaa. Seremonian jälkeen kotijoukkue Ridzene pelaa venäläistä Kupchinskij Olimpia vastaan. Jäämme katsomaan peliä ja sanon tytöille, että tästä tulee suurella todennäköisyydellä häviäjä meitä vastaan välierässä. Matsi on varsin tiukka mutta repsahtaa sitten niin että venäläiset vievät voimallaan matsin varsin selvästi…eli välierässä vastaan tulee siis Ridzene. Kunhan olemme hoitaneet Tsekin Ostravan.

 

Lauantai 18.11. EBT – SBS Ostrava

Ostrava-peli alkaa klo 8 eli herätys klo 6. Aamiaispaikka ei ole edes auki klo 630 joten pitää selvitä jugurtilla ja myslillä. On aivan pimeää, kun lähdemme hölkkäämään hallille. Vaikea motivoida tyttöjä, kun Ostrava on hävinnyt Valmierasille 12-50 ja me olemme juuri murskanneet Valmierasin. Lisäksi vastustajan valmentaja tulee pyytämään, että ottaisimme iisisti…heidän tyttöjään pelottaa pelata meitä vastaan. Mitä tuohon nyt sitten sanoisi. Sanon tytöille, että ei ole meidän vika jos ovat väärässä sarjassa eli pelataan normaalisti alku. Mutta jos peli ratkeaa niin ei lyödä lyötyä, vaan otetaan sitten iisisti. Itse asiassa on hyvä säästää energiaa illan välierään. Matsi ratkeaakin nopeasti, jonka jälkeen pelailemme taululle 60-7 numerot. Ostravan tytöt ovat kyllä väärässä sarjassa.

 

Seuraava matsit on vasta klo 18.30, joten turnauksen haastavin vaihe on nyt eli kuinka keksitään tekemistä. Teemme huollon kanssa suunnitelman: myöhäinen aamupala, sitten kunnon päiväunet, sitten läksyjen tekemistä 2-3 tuntia koko porukalla (kirjat otettu mukaan kotoa) jonka jälkeen taas leikkipuistoon ja syömään kunnon päivällinen klo 16. Tytöt on nyt pumpattu täyteen energiaa...

 

Lauantai 18.11. välierä Ridzene – EBT

No nyt pelataan niitä pelejä, joita aina haluaisi pelata! Välierä Latvian mahtiseuraa vastaan, heidän pyhätössään! Ridzenen fanit hakkaavat rumpuja ja halli kaikuu latvialaista kannustusta. Hieno tunnelma. Tytöt ovat hyvin keskittyneitä. He ovat nähneet Ridzenen ja tietävät mitä tehdä.

Peli alkaa hyvin ja pääsemme nopeasti keulille. Ero kasvaa hitaasti mutta varmasti. Ottelu on hallinnassa mutta kotijoukkue ei luovuta vaan taistelee leijonan lailla. Eka erä meille 10-4, toinen 8-5, mutta kolmannessa erässä Ridzene alkaa osua kaukaa ja vie sen 13-8. Johto 5 pinnaa viimeisen alkaessa. Vastusta kiskaisee vielä neljännen alkuun kolmosen ja pääsee iskuetäisyydelle, mutta tällä kertaa Alli ja Nella kasvattavat johtomme 11 pinnaan ja kun Sanni vielä pysäyttää Ridzenen tähtitakurin, joka jää 8 pinnaan, niin homma on selvä ja etenemme finaaliin!

 

Kyllä urheilu on ihanaa. Nyt nautitaan hetki ja sitten nukkumaan. Finaali odottaa.

 

Sunnuntain 19.11. finaali Kupchinskij Olimp – EBT

 

Kattaus on hyvin selvä. Olimpilla on kaksi tähteä: numero 19, joka on aikaisinkehittynyt vahva patukka sekä numero 3 joka on hyvin taita pitkä tyttö. Meillä pitäisi löytyä vartijat näille ja muuten meillä pitäisi olla laajempi materiaali. Eli väsytetään tähdet ja juostaan ne väsyksiin.

 

Homma lähtee liikkeelle kuin unelma. Alli voittaa ylösheiton ja Nella juoksee layupin. Olimp on aivan sekaisin ja Nella tekee seuraavasta riistosta heti toisen korin. Olimp joutuu ottamaan aikalisän puolen minuutin pelin jälkeen. Joukkue tulee aikalisältä ja kuroo johdon umpeen. Meitä he eivät kuitenkaan saa karistettua, vaan taistelemme riivatusti. Eka erä 9-7 vastustajalle. Toinen erä on jotain sellaista minityttökorista, mitä en ole koskaan nähnyt. Ei yhtään pelitilannekoria, äärimmäistä taistelua levypalloista ja niin fyysistä peliä, että B-tytöt nostaisivat hatun päästään jos näkisivät. Kumpikin joukkue pääsee kerran vapaaheittoviivalle ja Olimp vie erän 2-1. Kolmas erä alkaa hyvin ja nousemme pinnan päähän. Jos sittenkin… Mutta sitten takaiskut alkavat. Ensin Alli saa kyseenalaisen neljännen virheen ja heti perään Sofia ottaa nopeasti kaksi virhettä, joista toinen on Sofian viides. Mariella tulee penkiltä paikkaamaan ja Nella uurastaa tolkuttomasti, mutta nyt pituuden puute näkyy meillä ensimmäistä kertaa koskaan ja vastustaja alkaa dominoida korinalusta. Vastustajan vahva laituri, numero 19, tekee vastustamattomasti 17 pistettä eli puolet heidän pisteistään. Joudumme auttamaan ja heittäjät jäävät vapaaksi. Kaksi kolmosta sisään vastustajalta ja peli on ratkennut. Joudumme tyytymään hopeamitaleihin numeroin 18-34.

 

Hopeamitalien lisäksi Sofia valitaan turnauksen all star viisikkoon. Sofia voitti ylivoimaisesti riistotilaston ja loisti Ridzene-ottelussa 11 pisteellään ja 7 levypallollaan. Heta palkitaan joukkuepelaajana.

 

Summa summarum…hieno suoritus. Kovin moni pelaaja ei saa koskaan EYBL-hopeaa. Ja kuten valmentaja-kolleega sanoi, niin nyt tiedämme missä olemme, mitä pitää parantaa ja mikä on mittapuu. Ja kovutta tänne tultiin hakemaan – ja sitä saatiin. Hopean arvo nousi finaalin jälkeen, kun saimme kuulla Ridzenen murskanneen Juglan 20 pistettä. Eli välierä voittomme arvo nousi entisestään.

 

Tästä on hyvä jatkaa. Tarina jatkuu 11.-14.12018…taas kerran Latviassa.