EBT:n T06 EYBL turnaus # 2

15.1.2018

EBT tytöt-06 suuntasivat 11.1.2018 toisen kerran EYBL-turnaukseen ja jälleen kerran Riikaan, Latviaan. Lähtökohdat turnaukselle olivat varsin erilaiset kuin viimeksi, sillä joukkue lähti turnaukseen melkein suoraan joululoman jälkeen. Pieni huoli painoi valmennusta, kun emme olleet pelanneet yhtään varsinaista peliä kuukauteen ja tytöt olivat treenanneet vaihtelevasti joululomalla.

Tällä kertaa lohkossamme oli Latvian suurseura Ridzene, sekä Tiit Sokk koripallokoulu Virosta ja Valmiera (viime kerran tapaan).

 

 Saavuimme pimeään Riikaan torstai-iltana. Kamat huoneisiin ja päivällinen mahaan, jonka jälkeen viime kerrasta oppineena lasten kanssa alueella olevaan leikkipuistoon. Hyvä saada happea ja tytöille muuta ajateltavaa kuin pelit. Homma toimii kuten viimeksi, tytöt saavat ulkoilla tunnin verran, saavat pahimmat energiat pois ja sitten onkin hyvä mennä pienen venyttelyn jälkeen nukkumaan.

 EBT-Valmiera:

Aloitimme urakkamme Valmieraa vastaan. Tällä kertaa ohjelma on meille hyvä – ei tarvitse herätä aikaisin, sillä peli on vasta klo 12. Voitimme viimeksi Valmieran 45 pinnaa eli ajattelimme, että on just sopiva eka matsi ottaa ruosteet pois joulutauon jälkeen. Kuinka väärässä olimmekaan…

Kun pelaa Baltteja vastaan, niin pitää aina muistaa heidän ylpeytensä. Jos Suomessa joku ottaa turpaan toiselta, niin useimmiten tulee myös pää alamaissa seuraavaan peliin. Baltiassa näin ei ole... Valmiera tulee alusta asti sillä asenteella, että tällä kertaa ette meitä samalla tavalla nöyryytä. Valmiera laittaa koko kentän prässin ja meidän tytöt ovat hiukan shokissa. Emme myöskään pääse itse riistoihin kuten viimeksi, vaan vastustaja tuo palloa hyvin organisoidusti ylös. Eroa ei tule ja eka erä on vain 8-5 meille. Erätauolla juttelemme tyttöjen kanssa siitä, kuinka vastustajaa kunnioitetaan ja tunnustamme yhdessä, että he ovat latautuneita, tänään ei tule mitään helpolla. Samalla saamme omaan peliin ryhtiä ja toinen erä meneekin meille selvästi. Saamme eron puoliaikaan mennessä 20 pinnaan ja peluutamme lopulta koko 12 tytön rinkiä ja saamme sitten kuitenkin lopulta helpohkon 39-20 voiton. Enna tekee 9 pinnaa ja Sofia 7 pinnaa meidän kärkinä.

 

EBT – Tiit Sokk

Iltamatsi virolaisia vastaan. Nyt ei ole vaikea motivoida tyttöjä. Tiit Sokkissa on nopeita takureita jotka ovat juuri aamulla tehneet kovasti kiusaa Ridzenelle, joka voitti heidät hikisesti 9 pinnaa. Ja edellisestä omasta matsistamme viisastuneena kukaan ei leiju ja tytöt ovat hyvin tietoisia, että voitolla mennään välieriin. Peli lähtee liikkeelle kuin unelma. Saamme riistoja ja juoksemme ehkä kauden parasta nopeaa hyökkäystä. Meidän pitkät tytöt juoksevat kaikista parhaiten, Alli tekee 16 pinnaa ja Enna 12 pinnaa, lähinnä nopeista. Kaikki pääsevät pelaamaan ja Cevia kiittää luottamuksesta tehden 7 pinnaan, ensimmäiset EYBL-pisteensä. Lopulta helppo voitto 49-15.

 Nyt on hyvä mennä nukkumaan…mutta hyvin tiedostaen, että jos emme huomisaamuna kaada Ridzeneä, niin välierässä tulee vastaa Olimp Venäjältä, joka on murskannut molemmat kaksi ekaa vastustajaansa ylivoimaisesti.

 

EBT-Ridzene

Nyt on ilmassa suurta urheilujuhlan tuntua. Ridzene hävisi meille viimeksi marraskuussa välierässä 11 pinnaa ja paikalle näyttääkin tulleen koko ”suuri Ridzene perhe” huutamaan. Vastustajalla on yksi loistava takamies, joka pystyy kantamaan joukkuetta harteillaan ja muutenkin joukkue on hyvin roolitettu – yksi hyvä pelintekijä, pari hyvää heittäjää ja pari isoa tyttöä korin alle. Pelistä tulee juuri niin vaikea kuin ounastelimme, eroa ei tule suuntaan eikä toiseen. Johto vaihtuu usein ja etenemme pelin loppua kohden tasatilanteessa. Ottelun luonne on hyvin erikoinen….jotenkin dominioimme levypalloja ja peliä, mutta emme saa koreja, kun usein sössimme itse pallon pääty- tai sivurajasta yli. Vastustaja saa lisäksi kiusallisesti hyvän jakson juuri 5 minuttiea loppua ja jäämme jälkeen. Otamme aikalisän ja saamme juuri tarvitsemamme pari onnistumista ja pääsemme iskueteäisyydelle 2 pinnan päähän. Tässä vaiheessa saamme niskalenkin ja juuri ne riistot jotka tarvitsemme…mutta ikäväksemme vastustaja ehtii rikkomaan ennen heittojamme ja heitämme 4 viimeistä vaparia kaikki ohi! Ottelu päättyy häviöön 27-29. Tilastollisesti ottelu on ihmeellinen – voitimme levypallot 52-25 eli aivan ylivoimaisesti ja heittoprosentit sekä heittomäärät ovat ihan samat molemmin puolin. On käsittämätöntä, että näillä statseilla häviää, mutta nyt sekin on nähty.

 

Välierä EBT-Olimp

Revanssin paikka. Aamuinen Ridzene-häviö on pyyhitty mielistä ja lähdemme haastamaan viime turnauksen voittajia. Kunnioitus on kova. Venäläiset ovat voittaneet kolme ensimmäistä ottelua keskimäärin 40 pinnaa. Juttelimme valmentajailtamassa coachien kesken ja venäläiset harjoittelevat joka päivä 2 tuntia, vähän eri meininki kuin meillä kotimaassa. Pelaavat EYBL:in lisäksi Venäjän sisäistä EYBL:in kaltaista turnausmuotoista sarjaa, joka heidän mukaansa paljon kovempi. Vielä viime marraskuussa Olimp näytti kovasti yhden tytön dominoimalta joukkueelta, mutta nyt heidän peliään katsoessa se näyttää paljon tasaisemmalta. Kova nippu.

Tällä kertaa ottelu ei jää meidän kannaltamme historiaan…. Se on ohi yhdessä erässä, joka menee venäläisille 17-0. Saamme erässä ehkä 2-3 kunnon korintekotilannetta. Emme ole koskaan saaneet vastaavaa selkäsaunaa. Nyt tiedän miltä susijengistä tuntui Bilbaossa jenkkejä vastaan.

Hirveän lamautumisen jälkeen saamme pikkuhiljaa pelistä kiinni, mutta lopputulos on tyly 14-48. Pitää sanoa, että venäläiset puolustavat paremmin kuin kukaan, ketä vastaan olemme koskaan pelanneet, mukaan lukien vuotta vanhemmat Suomessa.

Ottelun jälkeen jutellaan tyttöjen kanssa, että tätä ei heti unohdeta, sillä tälläistä oppituntia ei saa hukata. Nyt tiedämme mitä intensiteetti oikeasti on!

 

Pronssipeli EBT-Jugla

Tytöt ovat hiukan väsyneitä aamulla. Olemme päässeet nukkumaan myöhäisen välierän jälkeen vasta klo 23 jälkeen. Mitähän tästä oikein tulee…

Keräämme tavarat kasaan ja checkkaamme ulos hotellista. Tytöt alkavat heräämään ja läppää lentää vanhaan tyyliin. Ehkä tästä tulee sittenkin hyvä päivä.

Tulemme paikalle tällä kertaa hieman viime tinkaan, ettei jouduta maleksimaan liikaa hallin käytävillä. Ajoitus on loistava, saamme juuri lämpän ja aktivoinnit valmiiksi kun sali vapautuu.

Tyttöjä ihmetyttää venäläisten käyttäytyminen, sillä venäläiset ovat kerääntyneet meidän vaihtopenkin yläpuolelle kannustamaan hyvin äänekkäästi Juglaa. Ihme sakkia…

Mutta itse asiassa näyttääkin siltä, että tämä ei vaikuta tyttöihin, sillä nyt tytöissä herää juuri se paras taisteluhenki. Venakot tekevät valmennukselle palveluksen!! Tytöt haluavat näyttää enemmänkin venäläisille, kuin Juglalle, mistä ovat tehty ja laittavat Juglan niin syvälle latvialaisen parketin rakoon, kuin mahdollista. Eka erä meillä 13-0 ja puoliaika 29-10. Jo hiljeni venäläiskatsomo, tytöt hymyilevät heille nätisti. Nainen voi olla naiselle julma….Nella pimentää Juglan supertähden, Heta repii kaikki irtopallot ja Sanni palaa sille omalle tasolleen eli moottoriksi, jota kukaan ei pysäytä kun pääsee vauhtiin. Enna tekee 10 pinnaa ollen turnaukset paras pisteiden tekijämme. Sanni lisää 9, Sofia 8 ja Alli 7 pinnaa.

Lopputulos 51-24. Kaikki pääsevät pelaamaan pelissä ja pronssit pokataan posket punaisina ja hymysuin. Alli valitaan all star viisikkoon ja Ansku on joukkueen paras pelaaja.

 

Tytöillä on nyt 2 mitalia kahdesta EYBL-turnauksesta, 2 eri all staria (Sofia ekassa ja Alli tokassa turnauksessa). Seuraava turnaus Tallinnassa maaliskuussa ja sitten Final Four kotona Espoossa toukukuussa. Nyt vaan pysytään vaatimattomina ja jatketaan töitä, niin tästä voi tulla hieno tarina.