EBT:n T-06 joukkueelle kultaa EYBL:n Tallinnan turnauksesta

11.3.2018

EBT tytöt-06 suuntasi viimeisen kerran tällä kaudella EYBL-turnaukseen torstai-iltana 8.3. Tällä kertaa isäntänä toimi Tiit Sokk koripallokoulu Tallinnassa. Puitteet ovat hienot, sali on viimeisen päälle ja lattia kuulemma Viron paras. Sisääntullessa paikallinen emäntä tarkistikin kaikkien pelikengät ja irrotteli pitkälle piikillä kaikki pienetkin kiven- tai hiekansirut kengänpohjista. ”Pidetään kenttä Viron parhaana”, sanoi vanha täti…

 EYBL III Tallinnassa 9.-11.3.2018

 

EBT tytöt-06 suuntasi viimeisen kerran tällä kaudella EYBL-turnaukseen torstai-iltana 8.3. Tällä kertaa isäntänä toimi Tiit Sokk koripallokoulu Tallinnassa.

Puitteet ovat hienot, sali on viimeisen päälle ja lattia kuulemma Viron paras. Sisääntullessa paikallinen emäntä tarkistikin kaikkien pelikengät ja irrotteli pitkälle piikillä kaikki pienetkin kiven- tai hiekansirut kengänpohjista. ”Pidetään kenttä Viron parhaana”, sanoi vanha täti…

 

Majoituimme tuttuun hotelliin, Hotel Dzingeliin, jossa olimme yötä jo viime kaudella Nord Cupista. Tästä hotellista on hyviä muistoja. Majoitumme torstai-iltana ja käymme läheisessä ruokalassa syömässä illallisen. Tytöt odottavat jo otteluita vähän hermostuneina.

 

Ottelu 1: EBT-Ridzene

Hävisimme viime turnauksessa Ridzenelle 2 pinnaa ja se on kaivellut mieliä siitä asti – ainakin valmennusta. Olemme hyvin tietoisia vastustajan vahvuuksista. Heillä on dominoiva takamies joka pystyy hienoihin suorituksiin, sekä 4-6 erittäin hyvää roolipelaajaa. Taktiikkana on pelata aggressiivista träppäystäRidzenen takuria vastaan ja pakottaa hänet luopumaan pallosta tai ajaa hänet menetyksiin ja saada näin pelihuumori pois.

Peli lähteekin hienosti liikkeelle ja pääsemme nopeasti parin korin verran johtoon. Pikkuhiljaa Ridzene saa pelistä kuitenkin kiinni ja roikkuu perässämme 11-7 toisen jakson alussa. Heidän takurinsatekee korit, ei voi mitään. Puoliajalla peli on hyvin tiukka 18-15 meille. Laitamme kolmannen jakson alkuun kovaa puolustavan viisikon ja he saavatkin niskalenkin vastustajasta. Sofia riehuu joka puolella kenttää (9 pinnaa, 9 levypalloa, 6 riistoa) ja Ansku riistää palloja ja vie niitä korille. Voitamme kolmanne jakson 12-5 ja peli meille 30-20. Viimeisessä erässä Enna naulaa arkun kiinni ajaen pallon korille kerta toisensa jälkeen tehden kentän korkeimman pistemäärän 14 pinnaa. Koko joukkue osallistuu karkeloihin, mm. Nella 6 pinnaa, Ansku 8 pinnaa ja Suvi 6 pinnaa. Voitamme viimeisen erän 20-5 ja koko ottelun 50-25. Onpa makea voitto, Ridzeneä ei yleensä voiteta tällä lailla. Tämä käytännössä tarkoittaa, että olemme välierissä!

 

Ottelu 2: Smorgon – EBT

Valkovenäläiset tulivat mukaan viime turnauksessa, mutta emme silloin kohdanneet heitä. Kiva päästä kokeilemaan niitä vastaan. Smorgonilla on kolme hyvin nopeaa takuria ja kaksi isoa, mutta hidasta korinaluspelaajaa. Smorgon on aamupelissä voittanut Valmierasin 5 pinnaa eli ei pidä aliarvioida heitä. 

Käymme kiinni valkovenäläisiin samalla tavalla kuin Ridzeneenja saammekin luotua riistoja paljon, mutta vastustajan nopeat takurit aiheuttavat meille päänvaivaa ollen alituiseen takaovissa ja nopeissa kun meidän pelaajat pelaavat liikaa syöttölinjoja yli. Alli kuitenkin toimii puolustuksen lukkona ja pienet takurit eivät pääse korille. Karistamme Smorgonin kannoiltamme, eka erä meille 23-5 ja puoliajalla tilanne jo 34-14. Pääsemme käyttämään koko materiaaliamme, kaikki pelaavat ja mikä parasta…emme kuluta pelaajia loppuun. Toisella puoliskolla avoimet ovet puolin ja toisin ja loppulukemat meille 71-30. Sanni ja Suvi rallattelevat eniten ja scoraavat molemmat 12 pinnaa. Alli repii 14 levypalloa vahvistaen paikkaansa yhtenä sarjan parhaista levypallopelaajista.

 

Ottelu 3: Valmieras – EBT 

Mielenkiintoinen ottelu tulossa. Voitimme Valmierasinmarraskuun 51-5, mutta tammikuussa Valmieras tuli meitä vastaan aivan eri asenteella ja olimme ajoittain jo hätää kärsimässä kuitenkin voittaen 39-20. Saimme voiton lähinnä sinä aikana kun vastustajan jättimäinen sentteri, Petersone, oli vaihdossa. Petersone on hurja tyttö, teki edellisenä aamuna Smorgoniavastaan 29 pinnaa, 30 riparia, 12 riistoa ja 6 blokkia. Lauantai-iltana Tiit Sokkia vastaa 37 pinnaa, 22 levyä, 4 riistoa ja 4 blokkia. Eli pelisuunnitelma on selvä, Petersone pitää saada kuriin tuplaamalla ja pelinjohtajiin painetta että eivät saa palloa helposti Petersonelle. 

Homma lähtee vähän huonosti liikkeelle, kun Alli saa nopeasti virheitä ja joutuu katsomaan ottelua penkiltä. Eka erä onkin tiukkaa vääntöä ja emme saa ylpeitä latvialaisia kuriin. Eka erä 15-9. Toisessa erässä Petersone menee huilaamaan ja ote siirtyy lopullisesti meille. Viemme erän 11-3 ja peli on ohi. Valmierasriuhtoo vastaan vimmatusti, ottelussa tulee jopa jonkin verran tönimistä, mutta me viemme hommaa pelillisesti. Viemme toisen puoliajan 29-2 ja kaikki pelaavat taas. Otamme prässin pois viimeisessä erässä ja huilautamme avauksen tyttöjä välierää silmälläpitäen. Lopputulos meille 55-14. Aika kliinistä työtä tytöiltä…

 

Välierä: Jugla – EBT

Jugla on vanha tuttu. Voitimme heidät marraskuussa kovan väännön jälkeen 5 pinnaa, mutta tammikuussa selvästi noin 20 pinnaa. Tosin tammikuussa toinen heidän tähdistään oli loukkaantunut, joten sitä ”ei lasketa”. 

Pelisuunnitelma on selvä. Meillä on juuri sopivat laiturit heidän tähtilaitureiden (Zeltina ja Brence) pysäyttämiseen ja meillä on syvempi takurikaarti. Paine takureihin ja Zeltina pidettävä ilman palloa. 

Homma toimii kuin unelma. Saamme paineen takureihin ja juoksemme minuutissa 6-0. Jugla tulee kuitenkin takaisin aikalisän jälkeen, mutta Enna kurittaa Juglan tyttöjä jatkuvasti (kentän korkein pistemäärä 11 pinnaa). Eroa tulee tasaisesti ja puoliajalla olemmekin 24-11 johdossa. 

Kolmas erä on taas se erä kun lyömme naulat arkkuun, erä meille 16-3. Kaikki pelaavat ja rallattelemme taas 44-16 voittoon. On tämä hurja jengi. Tytöt laittavat Latvian parhaita kuonoon…ja ihan kunnolla. 

 

Illalla jännitys alkaa taas kasautumaan. Venäläisjoukkue, Olimp, on murskannut Ridzenen välierässä yli 20 pinnaa. Meillä on kylmäpusseja joka toisella, kolhuja on tullut ja huomenna tulee vielä lisää….tytöt tietävät sen hyvin. 

 

Finaali: EBT – Olimp

EBT:n ultrafanit ovat saapuneet sankoin joukoin kannustamaan. Melu on karmea jo alkulämpässä. Tytöt tietävät mitä odottaa. Viimeksi otimme näiltä ihan huolella kuonoon. Nyt venäläisiltä puuttuu kolme kovinta pelaajaa, mutta silti he ovat erittäin kova ja fyysinen joukkue.

Homma lähtee liikkeelle hyvin. Enna ajaa korille ja häntä rikotaan. Melu vapareiden aikana on aivan karmea, mutta Ennapussittaa rauhallisesti vaparit. Tuon jälkeen lähdetään etenemään episodissa, joka muistuttaa enemmän koira- tai katutappelua kuin korista. Kolhuja tulee – niitä otetaan ja annetaan. Ensimmäinen erä 6-5 meille ja toinen 5-4 meille. Puoliajalla siis meille 11-9. Korille ei vaan pääse. Meillä on puoliajalla 21 kakkosen yritystä ja 3 onnistunutta. Mutta meidän puolustus toimii, Heta hyörii kuin pyörremyrsky ja saa riistoja jotka johtavat koreihin (4 pinnaa). Olimpilla on vain 7 kakkosen ja 5 kolmosen yritystä! Vaikka olemme vain 2 pinnaa johdossa, niin ote on meillä. Näyttää lupaavalta. 

Kolmannella jaksolla Olimp nostaa prässinsä aggressiivisuuden aivan tappiin. Ottavan Anskun kahdella joka kerta kun hakee palloa ja toista takuriamme otta heidän paras puolustajansa, Yurkevich (#11). Menetämme palloja, mutta saamme kuitenkin palattua alas ja Olimp ei pääse kuitenkaan scoraamaan. Enna ja Sofia saavat tehtyä muutamat pisteet ja pysymme johdossa. Lähdemme viimeiseen erään 4 pinnan johdossa 20-16. 

Viimeinen neljännes ja tytöt ovat hyvin väsyneitä. Meille tulee menetyksiä ja vastustaja rokottaa. Lopulta he menevät ohi ja olemme 3 pinnaa takana. Tytöt eivät kuitenkaan lannistu vaan uskovat itseensä. Emme anna mitään ilmaiseksi ja lopulta Suvi nousee isoon rooliin ja ottaa parin riistoa, vie ne kovalla vauhdilla ennen prässiä ylipuolenkentän ja jakaa pallot pari kertaa Ennalleja Nellalle. Nella ja Enna ajavat korille ja pääsemme takaisin 2 pinnan johtoon.

Ottelu kulminoituu 36 sekuntia ennen loppua kun vastustaja ottaa askeleet. Peli meille 26-25. Vastustajan coach ottaa aikalisän järjestääkseen prässinsä, mutta me otamme heti perään aikalisän ja siirrämme pallon etukentälle. Samalla saamma levätä 2 minuuttia ja piirrettyä ihan rauhassa sivurajapelimme. Pelaamme kuvion rauhassa ja saamme pallon Anskulle, joka syöttää Ennalle laitaan. Enna kiittää ja ajaa korille. Peli meille 28-25. Vastustaja ajaa vielä korille, me rikomme mutta he saavat vain toisen sisään…ja EBT voittaa EYBL kultaa. 

 

Tytöille tämä on tärkeää. Monella jännitys purkautuu ilon itkuna. Kyllä koris voi olla hienoa.

 

Nyt vain kohti kauden huipentumaan, Final Four koto-Espoossa 11-13.5.

Sinne kaikki kannustamaan, kun suututettu Venäjän karhu tulee hakemaan meistä revanssia.