Hölttä heitti Espoo Teamin Cup-mestariksi

24.1.2011

Espoo Team rynnisti toistamiseen kolmen viime vuoden aikana naisten Suomen cupin mestariksi. Tapiolan Urheiluhallissa pelatussa finaalissa espoolaiset heitti ratkaisevan irtiottoon kotijoukkueen kapteeni Venlakaisa Hölttä. Espoo Teamin finaalivoitto Forssan Alusta kirjattiin tuloksella 70-49 (30-29).

Lopputulos ei anna oikeutta cup-finaalin tasaisuudelle, josta yleisö sai nauttia reilun kolmen jakson ajan. Espoolaisten voiton kannalta ratkaisevat hetket nähtiin juuri ennen päätösneljänneksen puoliväliä, jolloin Espoo Team vei kahden minuutin jakson 11-0 ja nousi 42-44-tappioasemasta 53-44-johtoon.

Irtioton aikana tahtipuikkoa heilutti Venlakaisa Hölttä, jonka käsistä irtosi kahden onnistuneen kolmosen siivittämänä kahdeksan pistettä yhden peliminuutin aikana.

- Kun kori tarvitaan, yleensä se on Venlakaisa Hölttä, joka sen naulaa, kehui Espoo Teamin päävalmentaja Mikko Larkas tarkkakätistä suojattiaan finaalitaiston tauottua.

- Siinä tuli aiemmin sudittua muutama heitto ohi, joten oli aika pistää sisään, kuittasi Hölttä vaatimattomasti ratkaisuheittonsa.

- Ottelu ratkesi siihen, että jaksoimme uskoa itseemme ja tehdä töitä. Etenkin ensimmäinen puoliaika oli hartiavoimin työntekoa, sitten osuttiin hyvään paikkaan, Hölttä lisäsi.

 

Forssa tuhlasi vapaaheittoja

Ennen Espoon karkumatkaa Forssalla oli useampaan otteeseen mahdollisuus karata emänniltään. Ohiheitetyt nostot lähietäisyyksiltä sekä takeltelu vapaaheittoviivalta estivät kuitenkin sen.

- Eihän tässä tarvitse kuin vilkaista tilastopaperia, niin näkee yhden tappion syistä. Olimme vapaaheittoviivalla 27 kertaa ja saimme vain 12 koria. Normaalilla onnistumisprosentilla meidän olisi pitänyt kerätä vapareilla kymmenen pistettä enemmän, harmitteli FoA-luotsi Veikko Tanni.

 

- Pari kertaa puolustuksemme hajosi totaalisesti, eikä tällaisessa ottelussa muuta vaadita, Tanni lisäsi.

 

Forssa ja Espoo olivat ottelussa tasatilanteessa peräti 11 kertaa ja johtoasemakin vaihtui pelin tiimellyksessä kymmenen kertaa. Ennen emäntien irtiottoa kumpikaan joukkueista ei käynyt neljää pistettä kauempana vastuksestaan.

 

Ensimmäisen puolen tunnin ajan cup-finaali tarjosi kovaa puolustuspeliä, jossa ei saanut kentän kummassakaan päässä mitään ilmaiseksi. Toisaalta pelin merkitys heijastui lehtereille saakka, kun joukkueet roiskivat alussa ohiheittoja ja menettivät helposti pelivälinettä.  

 

- Alku oli melkoista tervanjuontia. En tiedä jännitettiinkö me finaalia peläten, että käy samalla tavalla kuin viime vuonna, Larkas pohdiskeli viitaten Peli-Karhuille Tapiolassa hävittyyn cup-finaaliin.

 

Finaalissa kaikkiaan 19 pistettä nakuttaneen Höltän lisäksi Espoon onnistujiin kuuluivat Laura Wilson (14/3) sekä erityisesti puolustuspelissä loistaneet Mirka Dettmann ja Annika Holopainen.

 

- Kokeneen Mirkan panosta joukkueelle ei voi ylikorostaa. Hän on henkinen johtaja. 17-vuotias Annika on mennyt kauden aikana hirmuisesti eteenpäin ja pidänkin häntä yhtenä maan parhaista talenteista, suitsutti Larkas.

 

Forssan hyökkäystehoista vastasivat Juta Jahilo (14/4) ja Judy Wright (11/5). Jahilon peliä varjostivat kuitenkin kymmenen ohiheitettyä vapaaheittoa ja viisi pallonmenetystä. Alun Minna Sten puolusti tehokkaasti Espoon tehosentteriä Niina Laaksosta.

 

Cup-finaalipaikka oli Espoo Teamille viides peräkkäinen. Tuoreen mestaruuden lisäksi Espoo juhli cup-kannua vuonna 2008.

 

Lähde: www.basket.fi
Kuvat: Johan Weckström