Sasu Salin vieraili minipoikien treeneissä

27.3.2011

Sasu hikoilemassa Pizza-kananmuna-leikissä
Heittotohtori Salin työssä
Lentokone...

Perjantain minipoikien treenit alkoivat täysin normaalisti, kunnes kuului huuto "Varpaat viivalle!" ja sisään käveli erityinen vieras. Hämmästys oli 99-00-syntyneiden keskuudessa suuri, kun valmentaja kysyi: tietääkö kukaan kuka toi on? Hiljaisuus vallitsi, vaikka kaikki todennäköisesti tiesivät vastauksen.

MaSu Basketin kasvatti, nykyisin Euroliigaa Union Olimpijassa pelaava, Sasu Salin oli vikkonloppuvierailulla Suomessa ja lupasi tulla vetämään minipojille treenejä perjantaina coach Laukkasen (allekirjoittanut) pyynnöstä. Erityisesti loistavana heittäjänä tunnettu Sasu osallistui treeneihin monella tavalla.

Perinteiseen ja jo legendaksi muodostuneeseen Pizza-kananmuna-leikkiin (mikäli et tiedä mikä on Pizza-kananmuna-leikki, niin kyseessä on tietty alkulämppäkuntopiiri) Sasu sai ensin tutustua pelaajan roolissa, mutta liikkeet opittuaan, pääsi hänkin hieman käskyttämään poikia. Vakiovalmentajien mielestä liikkeet vaihtuivat vierailevan valmentajan käskystä nopeammin kuin yleensä! Lämmittelyä jatkettiin vielä heittämällä viiden heiton sarjoja liikkestä. Tähänkin apuvalmentaja Salinilla oli antaa erinomainen esimerkki ja hyviä vinkkejä liikkumiseen pallottomana.

Juomatauon jälkeen siirryttiin heittotekniikan hiomiseen ja harjoittamiseen Lehman-harjoitteella. Harjoitteen aikana Sasu kierteli katselemassa ja kommentoimassa pelaajien heittotekniikoita. Tässäkin harjoitteessa oli havaittavissa erityinen keskittyminen tekemiseen. Normaalisti suut käyvät ainakin yhtä nopeasti kuin pallot lentävät, mutta tällä kertaa harjoite tehtiin hiljaisuuden vallitessa. Tasapuolisuuden nimissä harjoitteen jälkeen pojilla oli myös mahdollisuus kommentoida ja esittää parannusehdotuksia Sasun heittoon. Kun aikaa oli kulunut pari minuuttia ja pallo lentänyt kaarressa kolmoselta sukkaan vähintään 10 kertaa (putkeen!), ei poikien suusta vieläkään kuulunut ainoatakaan kriittistä kommenttia. Coach Laukkanen yritti hieman kritisoida Sasun jalkojen käyttöä, joustoa voisi olla hieman enemmän, mutta sukkaputki veti myös allekirjoittaneen hiljaiseksi. Heittotekniikan jälkeen siirryttiin heittokilpailuihin, joissa tekniikka taas hieman rakoili. Kiirressä heitettäessä ei ole niin helppo keskittyä jalkojen asentoon tai heittävän käden suoristumiseen.

Toinen Sasun bravuuri (allekirjoittaneen mielestä) on aina ollut kropan laittaminen likoon puolustuksessa. Tätä harjoiteltiin kolmen pelaajan puolustaja, syöttäjä, hyökkääjä lähestymisharjoitteessa. Keskustan ajo tuli ottaa pois ja pakottaa hyökkääjä päätyrajan puolelle. Tämä onnistuikin aluksi hyvin, mutta jalkojen väsyessä alkoi myös keskusta avautua. Harjoitteen lopussa jokainen minipoika pääsi vielä kerran kokeilemaan puolustusta Sasua vastaan. Ohjeet Sasulle olivat "pelaa tosissaan", muttä tästäkin huolimatta harjoituksessa nähtiin muutama pysäytys pojilta. Hankaluuksia tuotti kuitenkin erityisesti tarpeeksi lähelle lähestyminen ja sasu rankaisikin useampaa pelaajaa sukkaan sujahtavalla kolmosella.

Puolustuksesta siirryttiin seuraavaksi jo 5 vs. 5 peliin, jossa vieraileva tähti toimi tuomarina. Peli sinänsä oli varsin tasokasta, vaikka tuomaritoiminta aiheuttikin välillä voimakasta vastarintaa. 

Treenejen lopuksi venyteltiin keskiympyrässä ja pelaajilla oli mahdollisuus samalla jutella ja kysyä kysymyksiä Sasulta. 
Sasulta kysyttiin mm. seuraavia:
Miten sit voi treenata noin paljon, jos ei oo MPH vieressä?
Miten susta on tullu noin hyvä heittäjä?
Mietitsä koskaan, et pääsetsä NBA:han?
Ootsä oikeesti noin huono, et sä hävisit minipojille 1 vs 1 tilanteen?

Ennen lähtöään Sasu jakoi vielä nimmareita pojille ja yllätys yllätys ne olivat varsin haluttuja. 
Sasulle erittäin suuret kiitokset vierailusta ja menestystä eurokentille!