Historia

EBT:n naiskoriksen tarina


Alkusanat
 

Espoon Akilles, EPS-Basket ja Tapiolan Honka keskustelivat 1990-luvun alussa yhteisen naisten huippukoripalloseuran perustamisesta. Uuden seuran perustamisen käynnisti konkreettisesti kevään 1993 tapahtumat, jolloin Honka ei enää ollut keskusteluissa mukana. Akilleksen naiset nousivat mestaruussarjaan ja EPS-Basketin naiset 1-divisioonaan. Junioripuolella Akilleksen A-tytöt 74 ja C-tytöt 78 sekä EPS-Basketin B-tytöt 76 juhlivat SM-kultaa.

Espoon Akilles ja EPS-Basket päättivät perustaa yhteisen naisten huippukoripalloseuran Espoo Basket Teamin. Akilles jatkoi nuorempien juniori-ikäluokkien toimintaa Matinkylän alueella, mutta vanhimmat juniorit siirtyivät uuteen seuraan. Kaikki EPS-Basketin juniorit siirtyivät EBT:hen.

Naisten huippukoripallo on 22 kauden ajan ollut tärkeä osa EBT:n toimintaa. Vuosien saatossa on pelattu naisten Korisliigaa ja naisten 1-divisioonaa. On ollut yhteinen joukkue Espoo Team Tapiolan Hongan kanssa. On aloitettu uuden joukkueen rakentaminen naisten 2-divisioonasta ja palattu takaisin huipulle.Tämän kirjoituksen tarkoituksena on kertoa EBT:n naiskoriksen historiasta. 

Tänä päivänä EBT on myös paljon muutakin kuin naisten huippukoripalloseura. EBT:n ensimmäisellä kaudella 1993-1994 seurassa pelasi 193 lisenssipelaajaa. Vuosien saatossa EBT on kasvanut koripallon suurseuraksi ja nyt seurassa on jäseniä yli 600. Nuorimmat harrastajat ovat 1-6-vuotiaita, jotka harrastavat EBT:n tenavaputkessa. Juniorijoukkueita EBT:llä on alkaen 7-vuotiaista supermikroista aina 18-vuotiaihin A-junioreihin asti, niin tytöille kuin pojille kilpa- ja harrastetasoilla. Naisten lisäksi myös miesten edustusjoukkue pelaa valtakunnallisessa kilpasarjassa. Seurassa toimii useita aikuisten harrastejoukkueita. EBT:ssä on siis mahdollista harrastaa koripalloa läpi elämänkaaren. Seurassa vallitsee vahva yhteishenki ja innostava ilmapiiri. EBT on kuin suuri perhe. Seuran tavoitteena on rakentaa liikunnallista Espoota positiivisesti.

Tämä on kuitenkin EBT:n naiskoriksen tarina. Tarina julkistetaan seitsemässä osassa.

osa 1: EBT vakiinnuttaa paikkansa SM-sarjassa

osa 2: Liettualaisilla opeilla kohti mitalipelejä

osa 3: Kaksi pronssia, yksi hopea ja Baltian liigaa

osa 4: Espoo Teamia rakennetaan yhteistyössä Tapiolan Hongan kanssa

osa 5: Suomen mestaruus ja nousu naisten 1-divisioonaan

osa 6: EBT Akatemiasta tulee EBT:n naisten edustusjoukkue

osa 7: EBT palaa Korisliigaan